Youtube
Zjistěte, jak získat zákazníky z Youtube, jedené z největších sociálních sítí světa. Není to tak těžké, jak se zdá!

Uživatelé YouTube stráví na této platformě v průměru 19 minut denně. To je asi 120 hodin ročně. A vzhledem k tomu, že se jedná o druhou největší sociální síť na světě, můžete se vsadit, že vám reklama na YouTube zajistí pořádný dosah (přesněji řečeno 32,4 % celkové populace a 51,8 % uživatelů internetu).

V tomto průvodci PPC reklamou na YouTube pro začátečníky získáte vše, co potřebujete k vytvoření ziskové reklamní kampaně na této efektivní platformě.

Proč inzerovat na YouTube?

Na letošní konferenci Google Marketing Live kladla společnost Google velký důraz na vizuální obsah a dokonce oznámila novou funkci reklamy v krátkých filmech na YouTube. Podívejme se na další výhody reklamy na YouTube.

  • Expozice: YouTube je druhou největší sociální sítí na světě.
  • Prodej: 70 % lidí si koupilo produkt poté, co ho viděli v reklamě na YouTube.
  • Identita značky: Videa na YouTube umožňují vytvářet jedinečné zážitky se značkou a vyjadřovat osobnost vaší firmy.
  • Analytické údaje: YouTube je velmi oblíbená služba, která se vyznačuje vysokou kvalitou a efektivitou: Analýza YouTube poskytuje množství údajů, včetně bodů, kdy diváci přestali video sledovat.
  • Remarketing: Můžete spustit retargetingové kampaně pro uživatele, kteří již sledovali vaše předchozí videa na YouTube nebo v síti Google Display Network.

Kolik stojí reklamy na YouTube?

Stejně jako náklady na Google Ads se liší v závislosti na vašem podnikání a cílech, je zde ale několik obecných referenčních hodnot nákladů na reklamu na YouTube od společnosti LOCALiQ:

  • Většina podniků platí CPM (náklady na tisíc zobrazení) v rozmezí 100-250 Kč.
  • Většina podniků vyčleňuje na denní rozpočet reklamní kampaně na YouTube 250 až 1250 Kč.
  • Dosažení 100 000 zobrazení reklamy na YouTube stojí v průměru asi 50000 Kč.

Typy reklam na YouTube

Když si představíte "reklamu na YouTube", pravděpodobně máte na mysli 30sekundovou reklamu ve streamu, kterou lze přeskočit. Existuje však mnoho různých formátů reklamy na YouTube, které slouží k dosažení různých cílů a samozřejmě se neustále mění. V současné době existuje šest reklamních formátů YouTube:

  • Přeskočitelné reklamy ve streamu: Přehrávají se před, během nebo po jiných videích, po pěti sekundách je lze přeskočit.
  • Nepřeskočitelné reklamy ve streamu: Tyto reklamy se přehrávají před, během nebo po jiných videích, ale nelze je přeskočit a jejich délka nepřesahuje 15 sekund.
  • Bumper reklamy: Přehrávají se před, během nebo po jiných videích, nelze je přeskočit a trvají šest sekund nebo méně.
  • Outstreamové reklamy: Reklamy určené pouze pro mobilní zařízení, které se zobrazují na partnerských video stránkách Google, ale ne na YouTube.
  • Reklamy na titulce: Zobrazují se na domovském kanálu YouTube.
  • Překryvné reklamy: Tyto reklamy nejsou videoreklamami, ale spíše textovými/obrázkovými reklamami, které se zobrazují na videích YouTube na počítači.
  • In-feed reklamy (reklamy v kanálu): Dříve se nazývaly Video discovery ads (nezaměňovat s kampaněmi Discovery), technicky se však vůbec nejedná o videoreklamu. Takto můžete dosáhnout toho, že vám YouTube nabídne vaše video ve výsledcích vyhledávání YouTube a v sekci "sledovat další".

Zde je několik klíčových úvah, které je třeba vzít v úvahu při výběru formátu reklamy na YouTube:

    • Délka: Délka reklamy může být libovolná, ale obecně platí, že "zobrazení" se počítá od 30 sekund nebo od konce videa, podle toho, co nastane dříve. Bumper reklamy mají šest sekund, reklamy bez možnosti přeskočení ve streamu 15 sekund a reklamy s možností přeskočení ve streamu 30 sekund.
    • Přeskočitelnost: Bude mít uživatel možnost vaši reklamu po 6 sekundách přeskočit, nebo ji bude muset zhlédnout celou? Bumper reklamy a outstreamové reklamy jsou nepřeskočitelné.
    • Síť: Pokud se video reklama zobrazuje v rámci přehrávače videa YouTube, nazývá se in-stream reklama. Když se přehrává na jiných stránkách (například v rámci reklamního slotu na partnerských webových stránkách), nazývá se outstreamová reklama.
    • Zvuk: 95 % videí YouTube se zobrazuje se zapnutým zvukem. To je v ostrém kontrastu s Facebookem, kde je toto číslo 15 %.

Metriky reklamy na YouTube

U reklam na YouTube je opravdu důležité pochopit rozdíl mezi "zobrazením" a "impresí".

    • Zobrazení. Dokud je reklama přeskočitelná, počítá se "zobrazení" po uplynutí 30 sekund nebo na konci reklamy, podle toho, co nastane dříve. O "zobrazení" uvažujte stejně jako o "kliknutí" na reklamu ve vyhledávání - je to známka zapojení.
    • Imprese. Pokud je reklama nepřeskočitelná, nedochází k žádným zobrazením, ale pouze k impresím, protože uživatel nemá možnost volby, zda se do reklamy zapojí, či nikoli. V podstatě bez ohledu na formát se každý, kdo reklamu uvidí, bude počítat jako imprese, ale pouze ti, kteří si ji zobrazí, se do vaší reklamy zapojí, a proto pouze ti, kteří si ji zobrazí, budou moci být přidáni do remarketingových seznamů YouTube.

Pamatujte na to při vytváření své strategie pro reklamy na YouTube! Lidem, kteří viděli bumper reklamu, remarketing provádět nemůžete, protože bumper reklamy nelze přeskakovat, a proto slouží pouze k impresím, nikoli k zobrazení. Bumper reklamy však můžete zobrazovat lidem z remarketingového seznamu.

video reklama

Jak inzerovat na YouTube (krok za krokem)

Před spuštěním kampaně na YouTube se rozhodněte, zda se zaměříte na povědomí, zvažování nebo konverzi, což později ovlivní zvolený formát a strategii nabídek. Například cílem kampaně na zvýšení povědomí může být získat co nejvíce zobrazení, takže budete cílit na počet zobrazení, zatímco cílem kampaně na konverzi může být online prodej, takže budete cílit na konverze. Podrobněji se tomu budeme věnovat později. To znamená, že si projdeme jednotlivé kroky.

Vytvořte novou kampaň

Otevřete správce reklam Google a vyberte možnost Nová kampaň. Jako typ kampaně vyberte možnost Video.

Vyberte podtyp kampaně

Pro podtyp kampaně vyberte vhodnou možnost na základě cíle vaší reklamy váš cíl a formát. Pokud si nejste jisti, pravděpodobně budete chtít kampaň Vlastní video nebo kampaň Řídit konverze. Vždy se můžete vrátit a změnit to později.

Nastavte strategii nabídky

V závislosti na tom, jaký podtyp kampaně jste si vybrali, budete mít pouze jednu nebo dvě možnosti. V tomto příkladu, u kampaně Vlastní video, jsou možnosti nabídky Maximální CPV (cena za zobrazení) nebo Cílová CPM (cena za tisíc zobrazení).

Nabízení: Pokud jste si mysleli, že nabízení v Google Ads je složité, seznamte se s nabízením v reklamách YouTube. Každý formát má své vlastní požadavky na bidding, které vám budou zpřístupněny (nebo znepřístupněny) na základě zvoleného formátu. Potenciální možnosti jsou následující:

    • Cílová CPM: nastavte si cílovou cenu za tisíc zobrazení (používá se pro nepřeskočitelné zobrazení ve streamu).
    • Zobrazení CPM: nastavte si cílovou cenu za tisíc zobrazitelných impresí (používá se pro outstream).
    • Maximální CPV: nastavte maximální cenu, kterou jste ochotni zaplatit za zobrazení, podobně jako při ručním nabízení CPC. Tuto strategii nabídek obvykle používáme pro kampaně na YouTube, pokud nemáme publikum ze spodní části marketingového trychtýře a přísný cíl konverze.
    • Maximalizace konverzí: Nechte Google Ads, aby se vám snažily zajistit co nejvíce konverzí v rámci vašeho rozpočtu.
    • Cílové CPA: nastavte si cílovou cenu za konverzi.

Vyberte vyloučení obsahu

Většina inzerentů si vystačí s inventářem Standard. Pokud máte velké obavy ze zobrazování reklam vedle potenciálně citlivého obsahu, můžete zvolit inventář Limited. Pokud vám nezáleží na tom, kde se vaše PPC reklamy zobrazují, zvolte možnost Expanded inventory (Rozšířený inventář) - tím se vám otevře mnoho dalších umístění, potenciálně za nižší cenu díky nižší konkurenci.

Další vyloučení kontextu: I když zvolíte Standardní inventář, máte možnost vyloučit určité typy obsahu.

Přidejte související videa

Tato část nastavení kampaně na YouTube je často přehlížena. Nezapomeňte přidat související videa ze svého kanálu, abyste zvýšili angažovanost, a pokud máte k reklamám Google připojený produktový kanál Google Merchant Center, nezapomeňte se zde přihlásit, abyste mohli u videoreklam zobrazovat karty produktů. Pokud byste si přece jen chtěli pohrát s takovými drobnostmi, jako je omezení frekvence nebo plánování reklam, ty se skrývají v části "Další nastavení".

Nastavte si cílení

Kampaně na YouTube poskytují inzerentům celou flotilu možností cílení v Google Ads. K dispozici máte každý typ publika a navíc širokou škálu kontextových možností.

Při výběru cílení kampaně si všimnete dvou hlavních možností: lidé a obsah.

- Lidé: Umožňuje nastavit cílení na základě toho, koho chcete oslovit, bez ohledu na to, jaká videa si prohlíží. Na lidi můžete cílit na základě:

- Demografických údajů: Na základě demografických údajů můžete sledovat obsah stránek, které se zobrazují na internetu, např: Věk, pohlaví, rodičovský status, příjem domácnosti) a/nebo některého z publik společnosti Google.

- Segmenty publika: libovolné publikum společnosti Google nebo vaše vlastní publikum: Můžete se zaměřit na lidi, kteří se nedávno oženili, používají účetní software, jsou podobní vašim zákazníkům, mají v telefonu určité aplikace, nedávno sledovali vaše videa na YouTube atd.

- Obsah: Umožňují nastavit cílení na základě toho, u jakých videí chcete spustit reklamy, bez ohledu na to, kdo je sleduje. Díky možnostem "obsahu" můžete cílit reklamy na základě klíčových slov, témat nebo umístění.

- Cílení na klíčová slova je nejkonkrétnější a bude zobrazovat vaše reklamy s obsahem, který s těmito klíčovými slovy souvisí. To může být skvělá volba pro něco, jako jsou reklamy ve feedu, protože se mohou zobrazovat ve výsledcích vyhledávání.

- Cílení na umístění umožňuje zobrazovat reklamy na konkrétních videích YouTube, kanálech YouTube, "sestavách" YouTube (jako je "populární obsah") a pak na určitých aplikacích nebo webových stránkách, stejně jako kampaně Display.

- Cílení na témata funguje také stejně jako v kampani Display a umožňuje zobrazovat vaše videa vedle obsahu, který souvisí s určitými tématy, například "Turistika a kempování" nebo "Exotická zvířata".

Obecně raději používám cílení na lidi než cílení na obsah, ale můžete si vybrat ze široké škály možností a dokonce je vrstvit dohromady, abyste zúžili své publikum.

video

Vytvořte novou reklamu

Je čas vytvořit novou reklamu. Všimněte si, že abyste mohli pro svou videoreklamu použít video z YouTube, musí být nahráno na YouTube. Nechcete, aby se vaše reklama zobrazovala na vašem kanálu? Žádný problém, jednoduše ji nastavte na "Unlisted" místo "Public". Zde vložte URL adresu své reklamy na YouTube a poté se zobrazí možnosti v závislosti na podtypu kampaně. Nyní nastavte nabídku a můžete reklamu spustit!

Změřte svůj úspěch

Jak vybrat správné metriky pro vaši kampaň? Nejprve si uvědomte, zda je vaším cílem povědomí, zvažování nebo konverze. Pokud byla vaše kampaň na YouTube postavena na vytváření povědomí, nebude mít smysl měřit úspěch na základě míry konverze!

Jako obecné pravidlo pro jakoukoli kampaň Google Ads bych rád vybral jednu metriku dosahu (zobrazení, zhlédnutí, kliknutí atd.) a jednu metriku efektivity (náklady na zobrazení, míra zobrazení, míra prokliku atd.).

Jak vytvářet skvělé reklamy na YouTube pomocí ABCD

Nejdůležitější složkou reklamy není ani cílení, ani formát, ani nabídka - je to kreativa!

YouTube vyvinul rámec nazvaný ABCD, který je daty podloženým průvodcem pro tvorbu efektivních videoreklam. Skvělé reklamy na YouTube mají několik společných rysů:

    • Upoutají vaši pozornost během prvních pěti vteřin díky pevnému rámování, rychlému tempu, překvapivým prvkům a skutečným lidem na obrazovce.
    • Během prvních pěti vteřin představí váš produkt nebo značku pomocí textu, vizuálních prvků a zvuku. Například když herci zmíní název vaší značky, je to spojeno s pozitivním zapamatováním a zvážením reklamy.
    • Způsobují, že spotřebitelé něco cítí k vaší značce tím, že spojují funkci a emoce, zapojují emoce uživatele (zejména prostřednictvím humoru) a umožňují divákovi spojit se s lidmi na obrazovce.
    • Přimějí zákazníky k akci tím, že podněcují speciálními nabídkami, vzbuzují pocit naléhavosti a nutí diváka ke konkrétním pokynům, jako je "Kup teď" nebo "Zaregistruj se".

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp