online marketing
Maloobchodní vyhledávání a využívání sítí maloobchodních médií představuje vysoce dynamický sektor, který v Evropě nebývale nabývá na síle.

Český trh v oblasti maloobchodních médií zatím trochu pokulhává. Ale je potřeba počítat s tím, že nás čeká velký rozmach a je potřeba maximálně využít šancí, které sféra maloobchodních médií nabízí. Každý, kdo včas zareaguje, může získat náskok před konkurencí a šanci zlepšit své příjmy a své postavení na trhu.

Motorem maloobchodních médií je vyhledávání produktů, palivem pro tento motor jsou nákupní data. Hodnotu zlata přitom mají vlastní data inzerentů neboli First Party Data. Jsou to informace, které firma získala přímo od svých zákazníků nebo uživatelů a které jsou jejím vlastnictvím. First Party Data jsou součástí komplexní mozaiky dat, kterou mají obchodníci k dispozici. Tento typ dat lze získat například prostřednictvím souborů cookies zaměřených na chování uživatelů na internetu a lze je kombinovat s dalšími online nebo offline daty, jako jsou analýzy webových stránek, údaje z věrnostních programů, data z CRM systémů a řada dalších. Tato data mají vysokou hodnotu: jsou nejpřesnější a poskytují nejcennější informace, takže umožňují inzerentům provádět vysoce kvalitní zacílení.

Maloobchodní média jako konkurence pro PPC

PPC kampaně jsou dnes běžnou součástí marketingových strategií firem. Je však potřeba uvědomit si, že programatická reklama má nového, silného soupeře: maloobchodní média, která mají šanci ovládnout digitální prostor, protože jsou díky (kvalitním) datům příslibem přesného zacílení na příslušný segment zákazníků a vyšších marží.

Zatím vede Amazon Ads

Jedním z největších světových hráčů v oblasti maloobchodních médií je společnost Amazon, která nabízí Amazon Ads.  Ještě před pár lety byl Amazon třetí největší reklamní platformou (za Google a Facebookem). Od té doby však Amazon Ads dostihly jak Meta, tak Google. Příjmy z reklamy společnosti Amazon tvoří 7 % její obchodní činnosti. Těchto 7 % však již odpovídá téměř 20 % Google Ads. 

Společnost Amazon však není v této sféře jediná. Pod povrchem už bublá celý nový vesmír maloobchodního marketingu, který prodejcům i velkým značkám pomáhá ovlivňovat chování nakupujících, a na trhu je spousta dalších hráčů, obzvlášť v Evropě. Jde například o vertikální tržiště, jako jsou Zalando, About You nebo Wayfair, o významné hráče v digitální sféře (tzv. pure players), jako je polské Allegro nebo nizozemský BOL.com, ale řadí se sem i hybridní online a offline řetězce s potravinami, jako je Tesco nebo Carrefour. Za tímto energickým růstem se skrývá hned několik faktorů:

  1. Masivní růst elektronického obchodování
  2. Posun obchodního marketingu
  3. Monetizace webových stránek
  4. Využívání nákupních dat
  5. Změna uživatelského chování
  6. Přesun rozpočtu na reklamu
  • Masivní růst elektronického obchodování, jehož jsme svědkem, je dán růstem samotných médií. Existuje přímá úměra mezi tím, kolik času spotřebitelé tráví na maloobchodních platformách a tržištích, a rozsahem reklamního inventáře maloobchodních médií. A spotřebitelé tam při nakupování tráví času opravdu hodně.
  • Malobchodníci vidí velké šance v monetizaci, což je proces transformace nevýdělečných kanálů (ať už onsite nebo offsite) na výdělečné. Inspirací jim je například Amazon s 5 % GMV (Gross Merchandise Value) výnosu z reklamy. Zvýšení marže o 5 % by v maloobchodě, kde jsou obvyklé nízké marže a vysoké objemy, mohlo představovat markantní rozdíl.
  • Výrazně se mění i uživatelské chování. Průzkumy naznačují, že uživatelé opouštějí klasickou cestu vyhledávání zboží na Googlu a přesouvají se například na Amazon. Chování uživatelů je poměrně nevyzpytatelné – vyhledávání začínají z různých míst a často vyhledávají v několika kanálech současně. Vždy však preferují platformy, které nabízejí pohodlné a snadné vyhledávání, a mezi ty patří například právě Amazon.
  • Velkou změnou je i přechod od obchodního marketingu k maloobchodním médiím. Rozdíl je zejména ve flexibilitě. Obchodní marketing je obvykle předmětem čtvrtletních nebo pololetních jednání. Do maloobchodních médií lze investovat a optimalizovat je v reálném čase. A navíc je jejich výkonnost měřitelná.

S narůstající oblibou online nakupování si maloobchodníci uvědomují, že digitální kanály jsou užitečnou příležitostí, jak oslovit a zaujmout spotřebitele. Maloobchodní média pomáhají obchodníkům oslovit relevantnější skupinu potenciálních zákazníků, zefektivnit marketing a zvýšit marže.

Nabízejí však výhody i zákazníkům, kteří při hledání konkrétních produktů mohou narazit na sponzorované reklamy značky, jež se vztahují k tomu, co hledají na webových stránkách prodejce. Takto umístěná reklama může nakupujícím pomoci objevit novou značku nebo je inspirovat k vyzkoušení nového produktu.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp