Reklamní kampaně v Obsahové síti Google Ads
Využijte naplno potenciál reklam v Obsahové síti Google Ads. Zkontrolujte si, zda neděláte některou z obvyklých chyb, kvůli které nemůžete využít potenciál tohoto reklamního formátu naplno.

Reklamní kampaně v Obsahové síti Google Ads jsou mnohými obchodníky zatracovány. Jistě, jejich efektivita nikdy nebude taková jako u PPC reklam ve vyhledávání, což je způsobeno odlišným typem publika, ale často se na jejich menší efektivitě podepisují chyby, které mnoho inzerentů opakovaně dělá. Nejhorší na tom však je, že tyto chyby jsou často naprosto zbytečné a lze se jim snadno a s minimálním úsilím vyhnout. Přečtete si následující seznam nejobvyklejších chyb PPC kampaní v obsahové síti, spolu s návody, jak jim zabránit. Možná že některou děláte právě vy, aniž byste o tom věděli.

  • Kombinování reklam v obsahové a vyhledávací síti
  • Zahrnutí remarketingových publik do kampaní na zvyšování povědomí
  • Nesprávné používání vylučování obsahu
  • Nesledování zpráv o umístění reklam
  • Spokojenost se stávající variantou cílení
  • Hodnocení reklam v obsahové síti pouze podle konverzí

Kombinování reklam v obsahové a vyhledávací síti

Reklamy v obsahové síti jsou účinné v cílení na potenciální zákazníky na vrcholu marketingového trychtýře, kde nejde tak o konverze, jako spíše o získání povědomí o značce, dodatečných informacích o vašem produktu a řešení problémů, které nabízí. Lidé, kteří na Googlu hledají konkrétní dotazy, aktivně pátrají po informacích nebo po řešení problému, který je aktuálně trápí, na rozdíl od uživatelů, kteří vidí vaši reklamu na náhodném webu. Je tedy pravděpodobné, že v těchto dvou sítích uvidíte výrazně odlišné CTR, CPC, CPA, počet a míry konverze.

Ujistěte se však, že PPC kampaně v obsahové síti udržujete zcela oddělené od kampaní ve vyhledávací síti. Asi každému je jasné, že reklamy ve vyhledávání cílí na jiný typ publika než reklamy v obsahové síti, a že jejich důsledné oddělení je samozřejmost. Ale pozor – při vytváření zcela nové kampaně v Google Ads se automaticky aktivují vaše vyhledávací kampaně i v obsahové síti, aby pomohly rozšířit dosah. Měli byste proto tuto možnost vždy ručně vypnout.

Zahrnutí remarketingových publik do kampaní na zvyšování povědomí

Marketingové sdělení, kterým oslovujete někoho, kdo již nějakým způsobem interagoval s vaší značkou, by mělo být jiné než sdělení, které by měl vidět zcela nový uživatel. Při remarketingu budete pravděpodobně chtít být se svou prodejní taktikou o něco přímější, abyste uživatele povzbudili k provedení konkrétní akce. Potenciálním zákazníkům již nemusíte tolik vysvětlovat výhody vašeho produktu, jelikož můžete předpokládat, že o nich již vědí. V případě nových zákazníků, kteří o vašem produktu nikdy neslyšeli, můžete zvolit pomalejší taktiku, abyste zákazníkovi dali čas si vše důkladně promyslet. To je přesně důvod, proč byste své publikum měli segmentovat do různých menších skupin a oslovovat je v samostatných kampaních.

Nesprávné používání vylučování obsahu

Pokud zobrazujete své PPC reklamy v obsahové síti, může se vám stát, že se zobrazí i na stránkách, kde si to nepřejete, nebo poblíž obsahu, který v souvislosti s reklamou může poškodit vaše dobré jméno. Nemusí jít pouze o vyloženě závadný obsah. Nevhodný může být pouze kontext, jako například v případě velké české energetické firmy, jejíž reklamy na levný plyn se jeden čas zobrazovaly u článků o druhé světové válce.

Právě z podobných důvodů můžete během vytváření grafické kampaně nastavit vyloučení obsahu. Díky tomu zamezíte, aby se vaše reklamy zobrazovaly na místech, kde si to nepřejete.

Remarketingová reklama v obsahové síti

Nesledování zpráv o umístění reklam

V předchozím bodě jste se dočetli, že můžete v kampaních nastavit, kde se vaše reklama nebude zobrazovat. To však neznamená, že nemusíte umístění vašich reklam pravidelně kontrolovat. V přehledu umístění mohou inzerenti zkontrolovat, kde se jejich reklamy zobrazují. Často se totiž stává, že se reklama zobrazí na webech, které navštěvují převážně lidé, kteří pro vás jako zákazníci nejsou perspektivní. Například nabídka autodoplňků na webu o cyklistice nebo kočičích granulí na webu pro pejskaře. Tyto weby poznáte snadno. Získáte zde totiž vysoký počet zobrazení, ale jen málo lidí na vaši reklamu klikne a ještě menší počet si skutečně něco koupí.

Spokojenost se stávající variantou cílení

Další častou chybou, kterou spoustu inzerentů dělá, je používání stejné možnosti cílení po dlouhou dobu. Jistě, co není rozbité, nemělo by se spravovat, ale přesto byste neměli usínat na vavřínech – zkoušejte i jiné, nové přístupy a možnosti. Vždy můžete vyčlenit menší část publika a testovat na něm různé nové metody, které v případě úspěchu můžete nasadit na celou kampaň. Podmínkou úspěchu je v tomto případě pochopitelně velmi důsledné měření a vyhodnocování výsledků experimentů, aby vaše případná rozhodnutí mohla být podložena solidními daty.

Hodnocení reklam v obsahové síti pouze podle konverzí

Jak již bylo řečeno výše, mezi obsahovou a vyhledávací sítí je rozdíl zejména v záměrech návštěvníků. Neměli bychom tedy pro hodnocení jejich výkonu používat stejné metriky. I z obsahových reklam můžete získat spoustu konverzí, pokud najdete správnou kombinaci cílení a poutavé kreativy. Často se ovšem stává, že konverze z obsahové sítě nejsou přímo viditelné. K tomu dochází z několika důvodů, zejména jde o dlouhé prodejní cykly některých typů zboží. Uživatel, který přichází skrz reklamu v obsahové síti, nemá většinou v úmyslu si něco ihned koupit. Hledá spíše informace o různých možnostech řešení svých potřeb. Často přijde na vaše stránky ještě několikrát přes jiné kanály, než se nakonec rozhodne pro koupi vašeho zboží.

Je tedy třeba si uvědomit, že to, že obsahové reklamy nekonvertují okamžitě, neznamená, že nefungují.

PPC reklamy v obsahové síti mohou být skutečně užitečné

Reklamy v obsahové síti mají možná mnohem větší dopad, než si uvědomujete. Pokud se vaše metriky úspěchu spoléhají výhradně na přímé konverze, pravděpodobně chybí podstatná část skládanky. Lidé se možná z obsahové reklamy poprvé dozvěděli o existenci vašeho produktu. Možná vás ještě několikrát navštíví, aby o něm získali bližší informace, než si jej nakonec koupí. Každý PPC účet je pochopitelně jiný, stejně tak je jiné každé publikum. Pokud se však dokážete vyvarovat výše zmíněných chyb, můžou se reklamy v obsahové síti stát cennou součástí vašeho marketingového mixu.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp