Jak a proč využívat video v marketingové strategii
V současné době, kdy má stále více lidí k dispozici rychlý internet, který umožňuje bezproblémové přehrávání videa ve vysokém rozlišení, se videoreklamy stávají stále oblíbenějším marketingovým nástrojem.

Video nabízí natolik přímý a efektivní způsob, jak mluvit s publikem, že se mu žádné jiné médium nemůže rovnat. Video dokáže zprostředkovat divákovi mnohem více informací než běžný obrázek, neřkuli text. Navíc jeho sledování šetří čas, kterého má většina z nás stále méně. Zhlédnout video je totiž mnohem rychlejší než přečíst dlouhý blok textu. Pokud například prodáváte produkt a můžete jej předvést v činnosti na videu, je to mnohem lepší než o jeho výhodách pouze vyprávět. Ne nadarmo se totiž říká, že je lepší jednou vidět než stokrát slyšet (v tomto případě číst).

Některá videa však fungují lépe než jiná v závislosti na vašich marketingových cílech. Abyste dosáhli nejlepších možných výsledků, mělo by video svým obsahem i formou zapadat do promyšlené marketingové strategie. Pojďme se společně podívat na nejčastější marketingové cíle a typy videí, které jim nejlépe vyhovují.

Představujeme hodnoty značky a budujeme důvěru spotřebitelů

V současném světě již pro mnoho zákazníků není nízká cena hlavním kritériem, podle kterého se rozhodují při nákupu. Stále více hraje roli také důvěryhodnost vaší značky, hodnoty, na kterých vaše firma staví, a v neposlední řadě i společenská angažovanost, například vztah k ekologii, dětské práci a podobně.

Pomocí video obsahu můžete lidem sdělit, že mohou důvěřovat vašim produktům a službám. Nejlepším typem vizuálního obsahu pro budování důvěry jsou videa, která ukážou vaši firmu a lidi, kteří za ní stojí. Natáčejte a publikujte videoklipy, které předvedou zákulisí vaší firmy, vaše zaměstnance při práci a podobně. Můžete předvést, jak pečlivě balíte produkty, nebo cokoli jiného, co děláte lépe než konkurence. Sympatie zákazníků si můžete také získat aktuálními videi například z charitativních akcí, které jste sponzorovali a kterých jste se zúčastnili. Podobná videa umožní potenciálním zákazníkům vidět za vaší firmou skutečné, živé lidi, nikoli pouze anonymní internetovou stránku.

Vyprávění vašeho příběhu je rozhodující součástí budování identity vaší značky v dnešním světě digitálního marketingu. Pokud si chcete získat důvěru svého publika, musíte mu dát vědět, kdo jste a co vás činí jedinečným.

Videa hodnotící produkt

Mnoho potenciálních zákazníků, dříve než se rozhodnou pro koupi produktu, hledá nejdříve na internetu videa, která jim produkt ukážou v akci, popřípadě videa, ve kterých jiní zákazníci předvádějí, jak jsou s produktem spokojeni. Nejde přitom o reklamu – videa, která lidé hledají a kterým při svém rozhodování přikládají váhu, jsou videa od běžných uživatelů, kteří si produkt koupili a střízlivě a nezaujatě předvádějí detailně jeho klady a zápory. Velmi oblíbená jsou například různá „unboxing“ videa, která předvádějí vybalování a zkoušení produktu. Jelikož si při online prodeji nemůže zákazník produkt před nákupem „osahat“, unboxing video mu umožní zjistit, jak produkt skutečně vypadá a zdali má skutečně ty vlastnosti, které prodejce slibuje.

Pokud uživatelé nemohou získat praktické zkušenosti s vašimi produkty, video od někoho, kdo předvádí a nezaujatě hodnotí, může být neuvěřitelně účinným konverzním nástrojem.

Efektivní komunikace funkcí produktu za účelem generování konverzí

Vysvětlit a popsat publiku, o čem váš produkt nebo služba je, tak aby to pochopil úplně každý, může být někdy složité. Menší množství textu na to často nestačí a větší množství se málokomu chce číst. Video je v tomto případě ideálním nástrojem, jak předvést váš produkt v činnosti a ukázat potenciálním zákazníkům, jak dokáže vyřešit problémy, které je trápí.

Video návody

Video návody

Používání některých produktů může být pro mnohé lidi složité, obzvláště pro ty, kdo s podobným typem výrobku nemají zatím zkušenosti. Obava z toho, že nevědí, jak se produkt používá, nebo se obávají, že by to pro ně bylo příliš složité, odrazuje mnoho z nich od nákupu. Ukažte jim pomocí video návodu, že používat váš produkt je hračka, a předveďte, o čem váš produkt nebo služba je, jak funguje a proč by se o něj měli zajímat.

Účinné video návody mohou posílit důvěru spotřebitelů ve vaše produkty a zvýšit povědomí o vaší značce mezi potenciálními zákazníky.

Produktová videa

Tato videa předvádějí přitažlivým a poutavým způsobem funkce vašeho produktu nebo služby. Produktová videa jsou perfektní pro předvedení funkcí, způsobů použití, a specifikací výhod, které by si vaše publikum mělo spojit s vaší nabídkou a značkou.

Produktová videa by však neměla být pouze suchým výčtem seznamu funkcí. Měla by být podána neotřelým způsobem, který diváka zaujme a přesvědčí jej, že nákup vašeho produktu se mu rozhodně vyplatí.

Videa odstraňující pochyby váhajících zákazníků

Zákazníci jsou málokdy předem rozhodnuti koupit si váš produkt. Většinou potřebují získat další informace a kladou nejrůznější dotazy, na které je třeba okamžitě odpovědět. Pokud potenciální zákazník nenalezne požadované odpovědí, může si nákup rozmyslet, což jistě nechcete.

Video reklamy

Videa odpovídající na nejčastější dotazy

Předkoupí produktu mohou zákazníka přepadnout pochybnosti, zdali je jeho rozhodnutí správné. Většina z nich si poté klade stále stejné otázky, které byste měli zachytit ve vaší sekci FAQ – nejčastěji kladené dotazy. Zde můžete zodpovědět všechny otázky, které zákazníci obvykle kladou, a rozptýlit jejich pochybnosti. Pokud budete časté dotazy zodpovídat i pomocí marketingových videí, odlišíte se od konkurence a budete moci jejich pochybnosti odstranit mnohem efektivněji.

Projděte si vaši sekci často kladených dotazů a vytvořte poutavá videa, která na každý z nich poskytne vyčerpávající odpověď. Pomůžete tím svým zákazníkům odstranit jejich pochybnosti a poskytnete jim cenné informace, které jim pomohou v jejich nákupu.

Vzdělávací videa

Vzdělávací videa jsou speciálně navržena tak, aby pomohla vašemu publiku získat informace o tématu souvisejícím s vašimi produkty. Zaměřují se na něco, čemu obchodníci říkají „bolavá místa“: problémy, které vaše publikum má a chce je řešit nákupem vašeho produktu nebo služby.

Vzdělávací videa vám nabízejí skvělou příležitost, jak získat nové publikum a přeměnit je v zákazníky.

Kvalitní, skutečně užitečné vzdělávací video také zvýší povědomí o vaší značce a zároveň vás představí jako odborníka ve vašem oboru.

Ukažte zájemcům o vaše produkty, že svému oboru opravdu rozumíte. Pokud si získáte jejich důvěru, nebudou pochybovat o tom, zda si požadovaný produkt koupit u vás, nebo u vašich konkurentů.

Před vytvářením marketingové kampaně založené na videu si udělejte čas na to, abyste si ujasnili účel, kterého chcete dosáhnout, a ujistěte se, že jste vybrali styl videa, který se k tomu hodí.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp