Zlepšete kvalitu potenciálních zákazníků
Získat na web návštěvníka, čili potenciálního zákazníka, sice potěší, ale tím vaše práce teprve začíná. Ne každého potenciálního zákazníka se vám totiž podaří přetavit v zákazníka skutečného, tedy platícího.

Návštěvník si prohlédne váš web, možná se přihlásí do newsletteru, stáhne si váš lead magnet, ale tím to hasne. Z PPC reklamy vám sice proudí návštěvníci, ale nikomu z nich se nechce nakupovat. Co s tím? Zaplatili jste nemalé peníze za kliknutí na PPC reklamu, získali jste návštěvníka, který projevil o vaše zboží zájem, ale nakoupil pravděpodobně u konkurence. S tímto problémem se setkává spousta online obchodníků, kteří k získávání nových zákazníků používají PPC reklamu. Často se totiž stává, že za kliknutí zaplatí mnohem více, než nakonec vydělají.

Přesto však existuje způsob, jak získat návštěvníky, kteří se vyplatí. Stačí provést několik jednoduchých úprav vaší marketingové strategie.

Pokoušíte se získat co nejvíce potenciálních zákazníků? Děláte chybu

Pro nezkušené uživatele PPC to může být trochu překvapující, ale cílem placené reklamy není získat co nejvíce návštěvníků. Někteří z nich prostě za ty peníze nestojí. Někteří možná nejsou rozhodnuti si zboží koupit, nebo zatím hledají dodatečné informace, které by podpořily jejich nákupní rozhodnutí. Zaplatit za takového návštěvníka PPC systému stojí vaši firmu peníze, které se vám pravděpodobně nikdy nevrátí.

Zaměřte se na kvalitu potenciálních zákazníků

Jakožto inzerent byste měli mít přesto představu o tom, o jaké zákazníky máte zájem a o jaké nikoli. Na základě těchto znalostí byste měli pečlivě selektovat, jakému typu zákazníků své PPC reklamy zobrazíte a jakému ne. Spousta PPC inzerentů dělá chybu v tom, že jejich reklamy jsou příliš široce zaměřené. Zobrazují své inzeráty na klíčová slova ve volné shodě, která s tématem reklamy souvisí pouze okrajově. To vede k tomu, že na vaši stránku přicházejí návštěvníci, kteří hledají něco trochu nebo zcela jiného, než nabízíte.

Rozdělte PPC kampaň do více sestav

Vaše reklamní kampaň by měla být rozdělena do většího množství sestav, z nichž každá bude obsahovat jen několik málo přesně zacílených klíčových slov. Tato slova by měla být obsažena i v textu reklamy, ideálně i v jejím nadpisu, aby návštěvník měl jistotu, že vaše reklama je pro něj to pravé. Tím to ale nekončí. Nemá smysl vytvářet přesně cílené reklamy, které pak vedou na hlavní stránku webu. Naopak, přesně zacílená reklama by měla vést na konkrétní stránku, která přesně odpovídá tomu, co návštěvník hledá.

Chcete příklad? Pokud návštěvník hledá „běžecké boty adidas pánské“, je zbytečné mu zobrazovat reklamu s textem „nejširší výběr sportovního vybavení“ a směřovat jej na hlavní stránku webu. Návštěvníka totiž žádný široký výběr ani hlavní stránka e-shopu vůbec nezajímají, shání totiž konkrétní produkt. Pokud na vaši reklamu přesto klikne, s největší pravděpodobností si nic nekoupí a vy přijdete zbytečně o peníze. Pokud však naopak po zadání dotazu „běžecké boty adidas pánské“ spatří PPC reklamu, která nabízí pánské běžecké boty Adidas, a po kliknutí se dostane přímo na výběr patřičného sortimentu, existuje mnohem větší pravděpodobnost, že u vás skutečně utratí peníze.

Reklama by měla přesně a pravdivě popisovat, co návštěvník na cílové stránce najde. Vyhnete se tak tomu, aby na vaši reklamu klikali lidé, kteří ve skutečnosti hledají něco jiného, než nabízíte.

PPC kampaň

Používejte vylučovací klíčová slova

Vylučující slova jsou jedním z nejsilnějších nástrojů v PPC systémech. S jeho pomocí můžete zabránit zobrazení reklam na klíčová slova, která pro váš výrobek či službu nejsou příliš vhodná. Pokud například prodáváte drahou hifi elektroniku, může se stát, že se vaše reklama zobrazí na klíčová slova například levný gramofon, zesilovač Sencor a podobně. Tato slova, která popisují zboží, které neprodáváte, byste měli důsledně vyloučit. Návštěvníci, kteří by přes tato klíčová slova přišli, by si stejně nic nekoupili a vy byste zbytečně utráceli váš reklamní rozpočet.

Geografické cílení

Je vaše obchodní nabídka cílená jen na některé regiony? Pro obchodníky, kteří se snaží pomocí PPC propagovat svůj lokální byznys, například pneuservis, je zhola zbytečné zobrazovat reklamu dále než cca 20 km od jejich provozovny. Je to pochopitelné, sotva kdo si pojede vyměnit gumy na druhý konec republiky, bez ohledu na to, jak skvělé vaše služby jsou. V Google Ads i Facebook PPC si můžete nastavit rádius, ve kterém chcete, aby se vaše PPC reklama zobrazovala. Využijte toho a zobrazujte reklamu jen lidem, u kterých to má mysl.

Vymazlete vstupní stránku webu, tzv. „landing page“

Pokud se vám podařilo odfiltrovat neproduktivní kliknutí na vaši PPC reklamu a dostat na váš web pouze návštěvníky, u kterých je pravděpodobnější, že nakoupí, nemáte ještě vyhráno. Nyní začíná ten hlavní boj, při kterém je vaším cílem, aby návštěvník provedl požadovanou akci – což většinou znamená nákup.

Jak již bylo zmíněno výše, PPC reklama by měla vést na vysoce specializovanou vstupní stránku, tzv. landing page, plně přizpůsobenou textu reklamy a klíčovým slovům, která návštěvník hledal.

Zásadní chybou je přivést návštěvníka na stránku, která je rozcestníkem, přestože uživatel hledal konkrétní klíčové slovo. Zákazník by měl mít při vstupu na stránku pocit, že nalezl to, co hledal, a jinam už nemusí.

Návštěvníci z mobilních zařízení

Návštěvníci z mobilních zařízení

S vyladěním landing page souvisí i rychlost načítání a schopnost zobrazení na různých zařízeních. Stále více lidí používá k přístupu na internet chytrý telefon, a váš web by s tím měl počítat. Pohrajte si s responzivním designem, abyste si byli naprosto jisti, že se váš web korektně zobrazuje na všech velikostech displeje. Všechny potřebné prvky, které návštěvník potřebuje k provedení konverze, by měl najít na první stránce ještě nad ohybem, to znamená, že by měly být viditelné a čitelné bez nutnosti scrollování.

Pokud se budete řídit výše zmíněnými radami, budete schopni odfiltrovat většinu kliknutí na reklamu, která by s největší pravděpodobností stejně nevedla ke konverzi. Zlepšíte tak výrazně nejen váš konverzní poměr, ale také skóre kvality, které se podepíše na nižších cenách za proklik.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp