Mobil
Stále více lidí používá k přístupu na internet mobilní telefon. Pokud jim zobrazujete PPC reklamy optimalizované pro desktop, zbytečně přicházíte o zákazníky. Napravte to!

Mobilní zařízení, zejména chytré telefony, tvoří stále větší část celkového počtu uživatelů internetu. Lidé často vyhledávají, procházejí webové stránky a nakupují právě prostřednictvím svých mobilů. PPC reklamy na mobilních zařízeních umožňují tuto rozrůstající se uživatelskou základnu efektivně oslovit.  Začněme tím, že je minimálně 50% pravděpodobnost, že právě tento text čtete na svém telefonu. Je obecně známo, že mobilní platformy v oblasti internetu a vyhledávání dominují. Při přehledu statistik jednoho elektronického obchodu návštěvnost webových stránek v září 2023 a září 2009 podle zařízení. Výsledky jsou ohromující:

  • V roce 2009 tvořila méně než 1% mobilní zařízení a 99% stolních počítačů.
  • V roce 2023 mobilní zařízení zaujímaly 51%, zatímco desktopy klesly na 44% (celkový nárůst návštěvníků vzrostl o 505%).

Tato statistika jasně ukazuje, že mobilní zařízení mají klíčovou roli a je nezbytné přizpůsobit naše PPC kampaně tomuto trendu.

Proč je důležité segmentovat PPC kampaně podle zařízení

S tím, jak v posledních více než 10 letech rostlo používání mobilního internetu, rostl i jeho podíl na trhu vyhledávání. A to natolik, že většina firem zjišťuje, že mobilní zařízení ovládá většinu návštěvnosti a výdajů, pokud jde o vyhledávání, s výjimkou B2B, kde stále dominují desktopy. Tento trend je dobře patrný u spotřebního zboží, kamenných provozoven a značek s nízkou cenou nebo krátkým nákupním cyklem.

Před rokem 2017 jste dokonce mohli vidět až o 50 % nižší CPC na mobilu oproti desktopu díky menší konkurenci. V dnešní době (pomineme-li PMax) je úroveň slev na mobilu nižší, zatímco objem pocházející z mobilu výrazně překonal a předstihl objem z desktopu.

V případě jedné firmy, se kterou spolupracujeme, činí mobilní CPC přibližně 33 %. Mobilní zařízení však generuje 18x více zobrazení a kliknutí než desktop, což vede k tomu, že mobilní zařízení 12x předčí výkon návštěvnosti z desktopu.

Lidé se na mobilních zařízeních chovají jinak než na desktopech

Podívejme na prostředí uživatelů, kteří se používají mobilní zařízení. Chování spotřebitelů je zde jiné než u desktopu.

  • Mobilní zařízení vyvolává okamžité zapojení (tj. "Pospěšte si a získejte, co potřebujete.").
  • Naproti tomu u desktopu lidé sedí, zkoumají a porovnávají, a přitom si dávají na čas.
  • Z tohoto důvodu se výrazně zvýšily konverzní poměry u návštěvnosti z mobilních zařízení. Podle nedávné studie společnosti Google použilo 74 % mobilních spotřebitelů vyhledávač jako součást procesu vyhledávání.
  • 93 % lidí, kteří použili mobilní telefon k průzkumu, pak provede nákup (zdroj: Google).
  • 52 % mobilních zákazníků si uvědomuje, že díky personalizaci napříč kanály nakupuje více a podle předpovědí bude mobilní nakupování jen růst.

Pokud vám to nestačí, existují také studie, podle kterých vlastní mobilní telefon více lidí na světě než zubní kartáček! Dost nechutné, ale vypovídající, že?

Vytváření PPC strategie pro mobilní reklamy

Pokud se rozhodnete nevytvořit reklamy pro mobilní zařízení, Google bude jednoduše zobrazovat vaše běžné reklamy pro stolní počítače i na mobilních zařízeních, ale obvykle chcete, aby vaše mobilní reklamy byly napsány s ohledem na mobilní zařízení. Co to znamená? Na mobilních zařízeních budete chtít:

  • Zahrnout krátkou a relevantní výzvu k akci, například "Zavolejte nám ještě dnes!" nebo "objednejte ihned". Požadovaná akce musí být jasná a stručná.
  • Využívat rozšíření pro volání. Pokud vás uživatelé hledají na svém telefonu, je velká šance, že budou v pokušení vám zavolat, proto se ujistěte, že je to možné.
  • Myslete jako uživatel mobilního telefonu. Zavřete oči a představte si sami sebe, jak hledáte svou službu nebo produkt na cestách prostřednictvím miniaturní obrazovky - chcete, aby výsledky přinesly krátkou, výstižnou a na klíčová slova bohatou reklamu, která bude přesvědčivá a jasná.
  • Zajistěte, aby byly vaše cílové stránky optimalizovány pro mobilní zařízení
  • Podle průzkumů 57 % mobilních uživatelů opustí vaše stránky, pokud jejich načítání trvá déle než 3 sekundy, a 30 % opustí nákupní košík, pokud stránky nejsou optimalizovány pro mobilní zařízení.

Tomu musíte zabránit! Začněte tím, že navštívíte své vstupní stránky na chytrém telefonu. Předstírejte, že jste návštěvník:

  • Jak rychle se stránka načte?
  • Je obsah snadno čitelný?
  • Je výzva k akci jasná a lze na ni snadno reagovat?

Ve většině případů vaše vstupní stránka pro stolní počítače NEBUDE poskytovat skvělý zážitek z v mobilním prostředí. Na mobilních zařízeních budete chtít VELMI krátké a výstižné titulky a výzvu k akci, klikací telefonní čísla a - což je nejdůležitější - stránku, která se načte okamžitě!

Nyní, když jste připraveni vzít mobilní svět útokem, pojďme se krátce podívat na to, co je třeba udělat pro zachycení a konverzi vašeho mobilního publika:

Upravte svůj rozpočet tak, abyste dosáhli co nejlepší návratnosti investic do zařízení: Pokud je výkonnost mobilních zařízení v porovnání s desktopem lepší, nabídněte na mobilní zařízení vyšší cenu.

Vytvořte vynikající prostředí pro mobilní vyhledávání: Optimalizujte text reklamy tak, aby oslovila vaše mobilní publikum, a zajistěte, aby vaše vstupní stránky byly optimalizovány pro mobilní zařízení a aby byla správně nastavena rozšíření volání.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp