Propagujte vaši restauraci pomocí video marketingu
Video je ideálním médiem pro marketing vaší restaurace. Dokáže totiž zachytit její atmosféru mnohem lépe než obrázky či text. Ukažte tedy svůj podnik v tom nejlepším světle!

Nabídku restaurace netvoří pouze jídla a jejich ceny. Lidé se rozhodují pro návštěvu také na základě vizuálních vjemů, jako je interiér podniku a úprava nabízených pokrmů. Není divu. Člověk je vizuální tvor, který získává prostřednictvím zraku až 80 % všech informací o okolním světě. Je proto logické, že majitelé restaurací se stále více snaží lákat hosty do svých podniků pomocí videoreklam na sociálních sítích. Video marketing však není to samé jako televizní reklamy. Může totiž fungovat i pro malé restaurace s malými marketingovými rozpočty.

Online video kampaně mohou restauracím a podobným podnikům poskytnout nejlepší možnou návratnost prostředků investovaných do reklamy.

Proč by restaurace měly zvážit video marketing?

Pokud jde o video marketing, statistiky hovoří samy za sebe:

• Na video lidé reagují častěji než na jakýkoli jiný druh obsahu napříč všemi platformami sociálních médií - včetně Facebooku, Twitteru, LinkedInu a Instagramu.

• Webové stránky s videem mají větší návštěvnost a e-maily s videem mají vyšší míru prokliku.

• Lidé 12krát častěji sdílejí video než jakýkoli jiný typ příspěvku.

• Marketingová videa zvyšují povědomí lidí o vaší značce a počet konverzí. Přibližně 85 % mileniálů a 53 % dospělých zakoupí produkt po zhlédnutí marketingového videa.

• Lidé tráví pětkrát delší dobu díváním se na videa než na fotografie nebo jiné statické obrázky.

Videa upoutají vaši pozornost a většina platforem vás vyzývá, abyste je sdíleli. Díky upřednostňování osobního obsahu na Facebooku je organický dosah videa důležitější než kdykoli předtím.

Jak dělat videa, která přitáhnou hosty do vaší restaurace

Video se k propagaci restaurace hodí neuvěřitelně dobře. Všichni mají rádi lahodně vypadající jídlo a video vám umožní zprostředkovat zážitek ze skvěle vypadajícího jídla lépe než statické obrázky či text.

Kde sdílet videa z vaší restaurace?

Nechte svoji restauraci na obrazovce ožít

Chcete-li vytvářet nejlepší videa o jídle, použijte pohyb a zvuk k překročení toho, co může nabídnout statický obraz. Ukažte divákům jídlo vařící se v hrnci, nechte je zaposlouchat se do zeleniny prskající na pánvi. Natočte přípravu pokrmu od začátku do konce a zrychlete méně dynamické části procesu, abyste vše podstatné dokázali ukázat přibližně za minutu.

Udržujte svůj obsah stručný

Vaše video by mělo být výživné, ale krátké. Vložte všechny kritické informace do prvních deseti sekund a počítejte s tím, že po 30 sekundách spousta lidí ztratí pozornost. Video by nemělo být delší než minutu, maximálně dvě.

Použijte svá videa k posílení dalšího marketingového úsilí

Diváci oceňují jasnou výzvu k akci (CTA), například odkaz na váš web. Videa mohou diváky také přimět, aby se zaregistrovali do vašeho seznamu pro e-mailový marketing. Pokud se jim líbilo to, co viděli, mohli by ocenit více informací o speciálních akcích. Některé video můžete také použít k propagaci budoucích videí.

Ukažte ve videu své silné stránky

Na marketingovém videu nemusí být jen chutně vypadající a skvěle naaranžovaná jídla. Neméně důležité je i krásné prostředí vaší restaurace či videa z různých akcí, které ve své restauraci pořádáte. Ukažte současným i potenciálním návštěvníkům vaší restaurace virtuální zážitek, který odráží atmosféru vaší restaurace, a který mohou zažít na vlastní kůži, pokud váš podnik navštíví.

Inspirujte se těmito tipy na marketingová videa z vaší restaurace

Jelikož budou návštěvníci vaší restaurace v mnoha případech fanoušky gastronomie, jsou videa s recepty trendy žánrem, který byste měli při tvorbě obsahu vzít v úvahu. Možná nebudete chtít prozradit všechna svá tajemství, ale diváci zcela jistě ocení různé kuchařské tipy. Co takhle navrhnout speciální recept pouze pro video na vašem webu? Video obsah související s recepty může také zahrnovat:

• Ukázky z vaření vašich nových specialit

• Podrobný rozhovor s šéfkuchařem

• Rozhovory s vašimi zaměstnanci

• Streamovaný záznam živých ukázek vaření pomocí Facebook Live

Na začátku vyzkoušejte různý obsah, abyste zjistili, který z nich se návštěvníkům vašeho webu líbí nejvíce. Potom můžete budoucí obsah utvářet podle vkusu publika. Úspěch mohou mít i další typy videí:

• Vezměte diváky na virtuální prohlídku vaší restaurace

• Oznamování zábavných nových propagačních akcí v restauraci

• Videa ze zákulisí během přípravy jídla

• Představení vašich dodavatelů potravin

• Rozhovory s vašimi věrnými zákazníky

Skvělým nápadem na video obsah je představení vašich dodavatelů. Lidé rádi vědí, odkud pochází suroviny, které jedí, jestli zvířata žijí v důstojném prostředí a je s nimi eticky zacházeno, nebo zda jsou zelenina a ovoce pěstovány ekologicky.

Tvorba videí je zábava

Připravte si scénář natáčení

Než začnete natáčet videa, připravte si dopředu scénář. Měli byste předem vědět, co předvedete nebo řeknete. Cílem je dodat přitažlivé, zajímavé a profesionálně vypadající video. Před natočením videa si ujasněte:

• Co chcete svým videem divákovi sdělit?

• Kde a kdy získáte nejlepší světlo?

• Co vše by mělo vaše video obsahovat?

• Z jakých úhlů chcete natáčet, aby video vypadalo co nejlépe?

• Kam chcete přidat text nebo efekty?

Měli byste do videa také zahrnout skryté titulky, aby bylo jeho sdělení jasné i během sledování bez zvuku. Nakonec se ujistěte, že je vaše video optimalizováno pro mobilní zařízení. Lidé častěji sledují a sdílejí videa pomocí svých chytrých telefonů a tabletů než pomocí stolního počítače.

Kde sdílet videa z vaší restaurace?

Svá videa byste měli přizpůsobit také tomu, na jaké platformě je chcete publikovat. Optimální délka videa pro jednotlivé platformy je:

• Facebook: 15–60 sekund a více než tři minuty pro seriál nebo živé aktualizace

• Pinterest: 6–15 sekund

• Instagram Stories: Až sedm snímků, každých 15 sekund

• Instagram TV: 2–5 minut

• Twitter: okolo 45 sekund

• LinkedIn: méně než 30 sekund

• YouTube: 6–8 minut

Můžete však délky videa kombinovat, například vytvořit krátkou verzi pro Facebook, která bude odkazovat na delší video na YouTube.

Tvorba videí je zábava

Čím zábavnější videa uděláte, tím více si jejich sledování diváci užijí, a tím častěji je budou lajkovat, komentovat a sdílet. Video vám umožňuje předvést potenciálním zákazníkům skutečnou atmosféru vaší restaurace. Ukažte jim to, co máte na vaší restauraci sami nejraději, a věřte, že to budou milovat i ostatní.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

7 mocných výhod PPC reklamy

Objevte svět PPC reklamy - strategie s nízkým rizikem a vysokým ziskem pro B2B, B2C a neziskové organizace. Vyzkoušejte je nyní a posuňte své kampaně na vyšší úroveň.
Přečíst článek

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp