Automatizace PPC
Zjistěte, jak efektivně pracovat s automatizací PPC reklam Google Ads, aby vám přinášela zisk.

Automatizace – věčné téma současné doby. Je pro vás skvělým pomocníkem nebo naopak nepřítelem z pohledu PPC reklamy v Google Ads? Pojďte se dozvědět více o tom, jak s ní efektivně pracovat v rámci automatického nabízení cen, cílení a kreativ.

Jak na úspěšnou automatizaci nabízení cen?
Automatické nabízení cen je jedním z prvních kroků, který obvykle uživatelé při automatizaci PPC reklam využívají. V současné době totiž manuální nabízení cen téměř nedává smysl. Automatizace vám umožní lépe dosáhnout stanovených výsledků, jako je ziskovost a návratnost investic.

Chytré nabídky jsou ideálním řešením při určování cen v aukcích. Při automatizovaných cenových nabídkách je zapotřebí zvolit vhodný výsledek, kterého chcete dosáhnout. 

Možnosti jsou následující:

  • Kliknutí: Maximalizovat počet kliknutí.

  • Konverze: Maximalizovat počet konverzí, cílové CPA.

  • Hodnota konverze: Maximalizace hodnoty konverze, cílové ROAS.

  • Zobrazení/podíl zobrazení: cílové CPM, cílový podíl zobrazení.

Maximalizace vs. cílení – jak se liší?

Google nabízí dva hlavní způsoby, jak je možné nastavit strategie chytrých nabídek:

  • Maximalizace: U cíle maximalizovat konverze/hodnotu konverze je pevně daný rozpočet, který nechcete překročit a zároveň chcete získat co nejvíce výsledků (kliknutí, konverzí atd.) bez ohledu na efektivitu.

  • Cílení: Jedná se o cílení na cílové CPA nebo ROAS. U cílení je pevně stanovena úroveň účinnosti (efektivita), které musí být dosaženo bez ohledu na rozpočet. Vaše reklamy samovolně nepřekročí nastavený rozpočet, ale nabídnou vám jeho zvýšení, jestliže se objeví příležitost pro zlepšení výsledků.

Jestliže nevíte, jakou strategii zvolit, doporučujeme vám vždy začínat se s maximalizací konverzí. Nezapomínejte na to, že i při automatickém nabízení cen je zapotřebí sledovat vývoj reklamních kampaní.

Jak na úspěšnou automatizaci cílení?

Automatizované cílení představuje usnadnění v rozšiřování dosahu vašich reklam vytvořených za pomocí Google Ads. Nezáleží na tom, jak dobře umíte vybírat klíčová slova nebo jak efektivně využíváte specifická publika, při využívání ručního cílení jste omezeni v dosažení maximálního potenciálu. Google tohoto totiž ví o uživatelech vždy více než vy.

Dynamické reklamní sestavy

Podobně jako kampaně v Google Nákupech, které používají vaše Merchant Center data k přiřazení dotazů k reklamám namísto klíčových slov, využívají dynamické reklamní sestavy obsah vašeho webu pro přiřazení relevantních vyhledávacích dotazů k vašim reklamám. Tradiční výběr klíčových slov je tak minulostí. Stejně jako u Google Nákupů můžete u dynamických reklamních sestav sledovat, na které dotazy se vaše reklamy zobrazily, a přizpůsobit kampaně přidáním vylučujících klíčových slov.

Při nastavování dynamických reklamních sestav můžete zvolit jako cíl celý váš web nebo jen některé webové stránky, které jsou pro reklamu relevantní.

Účinnosti dynamických reklamních sestav můžete posoudit pomocí Plánovače klíčových slov, kam zadáte jednu či více URL adres, pro které chcete dynamickou reklamní sestavu použít. Jestliže se vám jeví navržená klíčová slova jako relevantní, poté můžete používat dynamické reklamní sestavy. V opačném případě je zapotřebí zapracovat na zlepšení SEO vašeho webu.

Klíčová slova ve volné shodě

Druhým způsob pro automatizování cílení u vyhledávacích kampaní je použití klíčových slov ve volné shodě. Díky volné shodě umí Google najít stovky vyhledávacích dotazů, pro které je vaše reklama relevantní.

Jak na úspěšnou automatizaci cílení v kampaních založených na publiku?

Při tvorbě obsahových reklamních kampaní, discovery reklamních kampaní a videokampaní s největší pravděpodobností volíte různé cílové skupiny. Automatizace v Google Ads vám umožní zasáhnout širší publikum na základě optimalizovaného cílení nebo rozšířeného publika.

  • Optimalizované cílení: Optimalizované cílení umí vyhledat uživatele, kteří jsou podobní vašemu publiku tím, že vykonávají podobné online aktivity.

  • Rozšíření publika: Rozšíření publika je možné využít ve videokampaních zaměřených na zásah. Funguje podobně jako optimalizované cílení.

Jestliže máte spuštěnou reklamní kampaň zaměřenou na mobilní aplikaci, neexistuje jiná možnost než plně automatické cílení. Publikum, kterému se vaše reklamy zobrazují, je možné zobrazit ve statistikách.

Jak na úspěšnou tvorbu automatických kreativ?

Opět existuje několik možností, jak úspěšně vytvořit automatické kreativy.

Responzivní reklamy

U PPC reklam v Google Ads je možné nastavit automatické kreativy. Googlu stačí poskytnout materiály, ze kterých chcete, aby reklamní kreativu vytvořil a automatizace to udělá za vás. Podklady pro tvorbu kreativ mohou být například logy, videa, obrázky, nadpisy či popisy. Google materiály spojí a vytvoří několik grafických kombinací, které použije v reklamách.

Dynamické podklady

Dynamické podklady umožňují stahovat obrázky z vašeho webu a vkládat je do grafik ve vašich reklamách. Google automatizace následně vyhodnotí, jaké grafiky zobrazovat jakým uživatelům. 

Maximální výkon pro automatizované videoreklamy

Poslední možností tvorby automatických kreativ je možnost, kdy Google vytvoří podklady za vás. Bohužel ale automatická videa ještě nedosahují takových kvalit, jako bychom potřebovali, a tak je zapotřebí alespoň pomocí nástroje pro tvorbu videa v Google Ads zvolit vlastní šablonu, text, obrázky a hudební podkres.

Závěr

Jestliže chcete využívat automatické prvky, doporučujeme vám testovat, co nejlépe zafunguje pro váš typ podnikání a nepřenechávat Googlu plnou zodpovědnost. Sledujte vývoj vašich reklamních kampaní a upravujte automatizace podle dosažených výsledků.

  • Automatické nabízení cen funguje jen v případě, že má Google již posbírané údaje z vašich minulých reklam, ze kterých se může učit.

  • Automatické cílení dosahuje nejlepších výsledků, jestliže má Google posbíraná data o tom, jací uživatelé provádějí konverze na vašich reklamách.

  • Automatická kreativa je účinná, jestliže Google ví, jaké podklady vedou k dosažení konverzí.

Automatizovat nebo ne? Odpověď je poměrně jednoduchá. Automatizace vašemu podnikání prospěje v případě, že máte spolehlivě nastavené sledování konverzí v každé fázi prodejního procesu.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Gabriela Soukupová

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp