Chat GPT
Jak ovlivní překotný nástup umělé inteligence PPC reklamu? Jaké dokáže inzerentům přinést příležitosti k dosažení jejich marketingových cílů?

Umělá inteligence, často zkracovaná jako AI (Artificial Intelligence), prošla během posledních několika let ohromným rozvojem. Přesně tak, jak bylo předpovídáno ve sci-fi literatuře, dnes máme stroje, které jsou schopny analyzovat data, učit se ze zkušeností a dokonce i komunikovat s lidmi. To má ohromný potenciál v mnoha oblastech, včetně zdravotnictví, průmyslu, vědy a řady dalších.

Umělá inteligence se stala neocenitelným nástrojem ve zpracování velkého množství dat. Například v medicíně pomáhá AI diagnostikovat nemoci, výzkumníkům pomáhá identifikovat vzory v genetických datech a v oblasti autonomních vozidel umožňuje bezpečnější řízení. V obchodu a marketingu se AI používá k personalizaci reklam a zlepšení zákaznického zážitku.

Existují technofilové, kteří jsou zastánci pokroku umělé inteligence a jejího znepokojivého vzestupu směrem k singularitě, zatímco mnozí jiní se pochopitelně více než děsí jejích rizik.

Bez ohledu na to, jak se k tomuto tématu stavíte, je prozatím jasné jedno: Nástroje umělé inteligence, jako je ChatGPT, jsou k dispozici, jsou hojně využívány a v průběhu dalších aktualizací se budou dále vyvíjet.

S ohledem na tyto body je jasné, že AI bude mít v následujících měsících a letech významný dopad na digitální marketing (stejně jako na téměř všechna ostatní odvětví a profese). Jaké jsou nejpravděpodobnější důsledky, jimiž umělá inteligence ovlivní online marketing?

Větší konkurence (a vyšší náklady)

Díky nástrojům umělé inteligence, jako je ChatGPT, které mohou inzerentům poskytnout výkonnější nástroje pro cílení a optimalizaci jejich PPC kampaní, může dojít ke zvýšení konkurence o již tak nasycený reklamní prostor. Pokud inzerenti, kteří využívají ChatGPT, budou schopni dosahovat lepších výsledků a generovat větší příjmy ze svých kampaní, pak to může vést k vyšším cenám za klíčová slova a ještě více ztížit konkurenci menším inzerentům.

Služba ChatGPT by mohla být výhodná zejména pro větší inzerenty, kteří mají prostředky na investice do algoritmů strojového učení a dalších pokročilých technologií. Tito inzerenti mohou být schopni využít ChatGPT k získání konkurenční výhody a předstihnout menší inzerenty v boji o reklamní prostor. Je možné, že zvýšené využívání ChatGPT a dalších nástrojů umělé inteligence může zlepšit slepá místa, která by jinak account manažeři, agentury a praktici pracující pro větší podniky přehlédli.

Je důležité poznamenat, že tato předpověď není jistá a existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit konkurenceschopnost placeného mediálního prostoru v následujících letech. Jedna věc je však poměrně jistá, a to, že reklama ve vyhledávání nebude levnější.

Další diskutovanou otázkou je snížení využívání vyhledávače Google kvůli ChatGPT.

Tento nástroj s umělou inteligencí je velmi schopný odpovědět na téměř jakoukoli otázku, kterou byste na Googlu hledali, a navíc pro vás vytváří seznamy doporučení pro cestování nebo zábavu. (Jedinou výhradou je, že zejména ChatGPT v současné době nedokáže získávat informace nad rámec roku 2021).

Společnost Google nedávno oznámila vlastní vyhledávání s umělou inteligencí, Google Search Generative Experience (SGE), které integruje umělou inteligenci do SERP. Tato zkušenost posouvá výsledky organického vyhledávání ještě níže na stránce a může mít vliv na návštěvnost neplaceného vyhledávání a míru prokliků, což povede ke zvýšení konkurence, která se bude zobrazovat v reklamách Google nad výsledky SGE.

 

Závěr: Ani v případě ChatGPT a Google SGE nevěřím, že nástroje umělé inteligence budou znamenat konec vyhledávacích reklam nebo vyhledávání jako celku, ale věřím, že jsou součástí vývoje nebo přechodu k efektivnějšímu modelu.

Vylepšené cílení

ChatGPT (a umělá inteligence obecně) má schopnost analyzovat velké množství dat a generovat poznatky o chování publika. Do jisté míry se s tím již setkáváme u inteligentních nabídkových strategií v rámci Google Ads.

Vzhledem k tomu, že cílová klíčová slova a vytvořená reklamní kopie jsou v souladu, může se automatické biddování Google v průběhu času "naučit", jak dosáhnout více požadovaných výsledků, které chcete, jako jsou konverze, kliknutí a další.

Nástroje umělé inteligence však mají možnost analyzovat data prostřednictvím textových souborů, souborů CSV nebo JSON. To znamená, že může analyzovat chování uživatelů na webových stránkách a dalších digitálních kanálech a identifikovat vzory a trendy. Může sledovat, které stránky uživatelé navštěvují, jak dlouho na jednotlivých stránkách zůstávají a jaké akce provádějí (například klikání na odkazy nebo vyplňování formulářů).

ChatGPT může být také cenným nástrojem pro výzkum klíčových slov - vytváří seznamy a struktury reklamních skupin, na které můžete cílit. (I když jej nedoporučujeme používat jako primární nástroj pro výzkum klíčových slov.)

Díky těmto informacím by ChatGPT mohla inzerentům pomoci vyvinout efektivnější strategie cílení pro jejich PPC kampaně. Mohla by jim například pomoci identifikovat klíčová slova a fráze, které jejich cílová skupina nejčastěji vyhledává, a na základě těchto informací pak vytvářet relevantnější a poutavější reklamy.

ChatGPT by také mohl inzerentům pomoci segmentovat jejich publikum na základě faktorů, jako jsou demografické údaje, zájmy a chování.

Závěr: Ačkoli umělá inteligence v současné době nebere práci profesionálům v oblasti PPC, ti, kteří se rozhodnou tento nástroj využívat, budou mít konkurenční výhodu oproti těm, kteří se rozhodnou jej nevyužívat. Jak řekl jeden z vedoucích pracovníků společnosti Google na konferenci Google Marketing Live 2023: "Nesoutěžíte s AI. Soupeříte s ostatními marketéry, kteří AI používají."

Vylepšené reklamní texty

Jednou ze zřejmých předností ChatGPT jsou jeho schopnosti zpracování přirozeného jazyka. Pokud AI poskytnete dostatek informací o typu reklamního textu, který chcete vytvořit, ChatGPT dokáže vytvářet přesvědčivé (a někdy překvapivě kreativní) návrhy. Ať už chcete ChatGPT použít jako výchozí bod pro brainstorming nadpisů, nebo jej nechat vygenerovat reklamní text doslova za vás, jedná se o mimořádně výkonný nástroj pro PPC.

ChatGPT byl vyškolen na obrovském množství textových dat a má schopnost generovat přirozeně znějící jazyk. To znamená, že by mohl inzerentům pomoci vytvořit poutavější reklamní text, který bude rezonovat s jejich cílovou skupinou.

I ti nejlepší marketéři mívají období spisovatelského bloku nebo mají pocit, že jimi vytvořený text by mohl být lepší nebo zasáhnout požadovaná témata stručnějším způsobem. ChatGPT je v těchto situacích velmi užitečný, protože kromě toho, že převezme napsaný text a upraví jej tak, aby byl čitelnější, může poskytnout i další zpětnou vazbu o cílové skupině.

Google také využívá umělou inteligenci, aby pomohl inzerentům vytvářet a vylepšovat reklamní texty. Oznámil vytvoření aktiva v rámci služby Performance Max, která bude využívat generativní AI ke generování reklamních titulků, které lépe odpovídají vyhledávacím dotazům.

Sečteno a podtrženo: Nástroje AI, jako je ChatGPT, mohou poskytnout užitečný výchozí bod, ale tyto nástroje stále postrádají schopnost polidštit nebo vnést do reklamního textu osobitost. Reklamní text je však natolik zásadním aspektem marketingu, že každé malé zlepšení může mít obrovské přínosy, pokud jde o CTR a celkovou výkonnost reklamy.

Efektivnější reklamní kampaně

Díky vylepšení cílení i reklamních textů mají ChatGPT a další nástroje umělé inteligence schopnost pomoci inzerentům vytvářet celkově efektivnější reklamní kampaně.

Díky tomu, že některé aspekty procesu, jako je vyhledávání klíčových slov a tvorba reklamy, jsou méně náročné, by umělá inteligence mohla inzerentům pomoci ušetřit značné množství času a snížit náklady. ChatGPT má například schopnost analyzovat chování a preference uživatelů, aby pochopila, jaké typy reklam budou pro každého jednotlivého uživatele nejpravděpodobněji relevantní a zajímavé. Mohla by analyzovat data, jako je historie vyhledávání, chování při prohlížení a aktivita na sociálních sítích, aby zjistila, o jaká témata a produkty mají uživatelé zájem.

Díky těmto informacím by ChatGPT mohl vytvářet přesnější a personalizovanější reklamní doporučení pro každého uživatele. Namísto zobrazování obecných reklam, které nemusí odpovídat zájmům uživatele, by ChatGPT mohl navrhovat reklamy, které by s větší pravděpodobností zaujaly každého uživatele na základě jeho individuálních preferencí. Výsledkem těchto personalizovanějších reklamních doporučení by mohl být lepší uživatelský zážitek a vyšší míra zapojení a konverze.

ChatGPT by navíc mohl inzerentům pomoci optimalizovat jejich reklamní kampaně na základě zpětné vazby od uživatelů.

Sečteno a podtrženo: Díky analýze chování a preferencí uživatelů by umělá inteligence mohla poskytnout informace o tom, které typy reklam jsou nejúčinnější a které naopak nefungují tak dobře. Inzerenti by mohli tyto informace využít k úpravě cílení a kreativy reklam a zlepšit tak celkovou účinnost svých kampaní.

Větší spoléhání na strojové učení

Strojové učení výrazně zlepšilo snadnost nastavení a spuštění kampaní a při konkrétních cílech nastavených v rámci platformy lze zaznamenat velké zlepšení výkonnosti. Nicméně ztráta kontroly ze strany inzerentů ve prospěch "algoritmu", který je řízen subjektem určeným k tomu, aby získal co nejvíce z vašeho rozpočtu na reklamu, není vždy dobrá věc. Tyto platformy mohou kampaně zbytečně nafouknout a omezit vaši možnost provádět jemné úpravy, které jste mohli provádět dříve. V podstatě se snaží z PPC udělat univerzálního robota, který bude reklamy spouštět za vás.

S tím, jak se nástroje umělé inteligence dále vyvíjejí a zdokonalují, se inzerenti mohou při správě svých PPC kampaní stále více spoléhat na algoritmy strojového učení. Jak bylo uvedeno výše, mohlo by to vést k větší efektivitě a lepším výsledkům. Může to však také vést k nedostatečnému přehledu o tom, jak jsou peníze vynakládány, a obecně k nemožnosti využít drobných nuancí, které může člověk v marketingové kampani uplatnit.

Závěr: Tato předpověď mě na seznamu znepokojuje nejvíce, a to z několika různých důvodů. Prvním z nich je, že umělá inteligence může naprosto bez problémů provozovat PPC kampaně za vás. Ať už v této fázi, nebo v budoucích verzích, technologie je zjevně schopná sama vytvářet a provozovat PPC kampaně. To má potenciál eliminovat pracovní místa.

Snad to tak nebude, jelikož mnoho odborníků na vyhledávací reklamu zjistilo, že "osvědčené postupy", které umělá inteligence implementuje, nejsou vždy těmi nejlepšími postupy pro konkrétního inzerenta. AI používaná k nastavení, vytvoření a spuštění PPC kampaní bude uplatňovat jakékoliv osvědčené postupy, které její tvůrce navrhne, přičemž mnohé z nich mohou být z hlediska efektivity nákladů v nejlepším zájmu PPC společnosti, a nikoliv inzerenta. Proto bude tak důležité, aby se do kampaní PPC s využitím umělé inteligence začlenil lidský přístup a dohled.

Pokračující inovace

Vzhledem k tomu, že se ChatGPT a AI nadále vyvíjejí a zdokonalují, můžeme očekávat pokračující inovace v odvětví PPC reklamy. To by mohlo vést k novým reklamním formátům, technikám cílení a nástrojům pro měření, které pomohou inzerentům získat ještě lepší výsledky jejich kampaní, což jsme již viděli v rámci konference Google Marketing Live 2023.

Rychlost, s jakou se těchto změn dočkáme, je zatím ve hvězdách. Jak již bylo zmíněno, umělá inteligence postupuje poněkud znepokojivou rychlostí. U každé nové technologie obvykle nastává období adaptace, které trvá měsíce a roky a které umožňuje odvětvím dohnat ztrátu.

Například firmám trvalo roky, než si osvojily proces prodeje online do té míry, že se nyní jedná o primární místo obchodování. Vývoj samotného internetu trval desítky let. To poskytlo všem dostatek času, aby se přizpůsobili změnám a pomalu rozvíjeli své podnikání v průběhu času. S umělou inteligencí a ChatGPT jsme mohli zažít změny tak rychlým a převratným tempem, které jsme nikdy nezažili.

Zde jsou některá z hlavních míst, kde očekáváme, že budeme svědky pokračujících inovací.

Cílení a výkonnost reklamy

ChatGPT je jen jedním z příkladů této inovace, ale v příštích letech se pravděpodobně objeví mnoho dalších změn. Jednou z oblastí, kde můžeme očekávat pokračující inovace v PPC, je využití umělé inteligence a strojového učení ke zlepšení cílení a výkonu reklamy. S dalším zdokonalováním technologií umělé inteligence a strojového učení budou mít inzerenti přístup k pokročilejším nástrojům a algoritmům pro analýzu chování a preferencí uživatelů, identifikaci trendů a optimalizaci reklamních kampaní.

Nové reklamní formáty a kanály

Další oblastí, kde můžeme očekávat inovace, je využívání nových reklamních formátů a kanálů. Například s tím, jak se rozšíří hlasoví asistenti a chytré reproduktory, mohou inzerenti začít zkoumat způsoby, jak prostřednictvím těchto zařízení doručovat reklamy. Podobně se můžeme setkat s novými typy reklam, které budou interaktivnější, personalizovanější nebo pohlcující, jako jsou reklamy v rozšířené realitě (AR) nebo reklamy ve virtuální realitě (VR).

Měření a přiřazování výkonnosti reklam

V neposlední řadě můžeme očekávat pokračující inovace v oblasti měření a přiřazování výkonnosti reklam. Vzhledem k tomu, že stále více uživatelů interaguje s reklamami na různých zařízeních a kanálech, budou inzerenti potřebovat lepší způsoby sledování a analýzy těchto interakcí, aby pochopili dopad svých reklamních kampaní.

Sečteno a podtrženo: Výsledkem těchto pokračujících inovací v odvětví PPC reklamy by mohl být efektivnější a účinnější reklamní ekosystém, v němž inzerenti budou moci přesněji oslovit své cílové publikum a uživatelé budou mít k dispozici relevantnější a zajímavější reklamy. Znamená to také, že inzerenti musí být naladěni na aktualizace, které se v prostředí PPC dějí, a být připraveni provádět změny a experimentovat, aby i nadále dosahovali dobrých výsledků.

Sečteno a podtrženo: Vliv umělé inteligence na marketing PPC

Celkově se budoucnost PPC reklamy jeví jako jasná a inzerenti v ní mají spoustu příležitostí k dosažení svých marketingových cílů, zejména pokud využívají pouze možnosti AI k vylepšení kampaní a nespoléhají se na ni zcela. Vzhledem k tomu, že se AI dále vyvíjí, bude důležitější než kdy jindy zůstat ve střehu a sledovat nejnovější aktualizace a inovace.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp