Wordpress
Zlepšete výkon WordPress webu v organickém vyhledávání pomocí tohoto stručného průvodce.

Rychlost webových stránek je klíčovým faktorem nejen pro uživatelskou spokojenost, ale také pro úspěch ve vyhledávačích. Zlepšení pozice ve vyhledávačích (SEO) může být dosaženo jednoduchými kroky, které nevyžadují hloubkovou znalost kódu. Tento článek poskytne nejzákladnější průvodce, jak optimalizovat výkon webových stránek a dosáhnout rychlejších načítacích časů.

Webové stránky WordPress a optimalizace

Optimalizace webových stránek postavených na platformě WordPress se stala klíčovým úkolem, zejména v kontextu současného důrazu na rychlost načítání. S rostoucím očekáváním uživatelů, kteří opustí stránky, pokud načítání trvá déle než několik sekund, je nezbytné zaměřit se na výkon a efektivitu CMS. Obavy ohledně rychlosti byly dokonce natolik závažné, že komunita WordPress vytvořila Performance Team, jehož cílem bylo překonat případná zaostávání za konkurenčními systémy.

Zatímco do jádra WordPressu přibývají nové integrace, mnoho stránek s vynikající rychlostí stále využívá tuto platformu jako svůj CMS. To představuje pozitivní signál pro ty, kteří se obávají o výkon svých WordPress stránek. Pro ty, kteří čelí této výzvě, existuje řada snadno implementovatelných tipů, které mohou jednoduše zvýšit rychlost a výkon stránek postavených na této populární platformě. S vývojem a zdokonalováním nástrojů pro optimalizaci lze dosáhnout optimálního fungování WordPress stránek a udržet pozornost návštěvníků, což může přímo ovlivnit konverzní poměr. Pokud máte s rychlostí vašeho Wordpressu problémy, těchto několik následujících tipů vám pomůže.

1. Často testujte rychlost svých stránek

Prvním krokem ke zlepšení rychlosti vašeho webu je jeho otestování a zjištění, co lze zlepšit.

Při kontrole výkonu jsou na internetu na výběr stovky testů, my se však zaměříme na Google Core Web Vitals a Lighthouse Reports.

Core Web Vitals Google

Web Core Vitals, jehož vznik iniciovala společnost Google, je v současné době jedním z nejdůležitějších webů pro testy rychlosti na internetu a poskytuje informace o různých oblastech, které ovlivňují váš web.

V současné době je služba Core Web Vitals hodně zaměřena na uživatelský komfort a obsahuje měření, jako je výkon načítání, interaktivita a vizuální stabilita; je však výslovně uvedeno, že tyto faktory se mohou v budoucnu změnit.

Lighthouse Report

Pokud znáte GTMetrix a další populární bezplatné nástroje pro testování rychlosti, používali jste technologii Lighthouse Report. Jedná se o technologii s otevřeným zdrojovým kódem, rovněž od společnosti Google, která rozebírá rychlost vašich webových stránek.

Podobně jako Core Web Vitals je tento report neuvěřitelně důkladný a poskytne rozpis problémů, které by mohly zpomalovat vaši stránku, od obecného výkonu, přístupnosti, osvědčených postupů a SEO.

2. Změna verze jazyka PHP

PHP (Hypertext Preprocessor) tvoří základní stavební kámen systému WordPress, což znamená, že udržování aktuální verze tohoto skriptovacího jazyka je klíčové pro optimální fungování celé platformy. WordPress naštěstí poskytuje uživatelům varování v případě, že jejich aktuální verze CMS není kompatibilní nebo vyžaduje aktualizaci PHP. V současné době je doporučeno používat minimálně PHP 7.4 pro stabilní provoz WordPressu, přičemž pro optimální výkon lze zvážit přechod na PHP 8 nebo novější verzi, včetně PHP 8.1.

Důležité je si být vědom toho, že starší verze PHP dosáhnou časem "konce životnosti". To znamená, že tato verze přestane dostávat bezpečnostní opravy a nebude již doporučováno používat. Pro udržení bezpečnosti a optimálního výkonu je tedy vhodné pravidelně aktualizovat PHP na nejnovější verzi.

V případě, že váš webový hostitel neprovádí aktualizace PHP automaticky, můžete sami provést aktualizaci přes cPanel. Tímto způsobem si můžete zajistit, že vaše WordPress stránky budou využívat nejnovější a bezpečnou verzi PHP, což přispěje k celkové stabilitě a výkonnosti vašeho webu.

3. Vyberte si hosting zaměřený na WordPress


I když rychlost webových stránek zahrnuje mnoho aspektů, hosting, který si pro svůj web vyberete, hraje klíčovou roli jako jeho základní stavební kámen. Infrastruktura serveru hraje klíčovou roli ve stabilitě, spolehlivosti a rychlosti vašeho webu. Moderní a výkonné servery mohou výrazně zvýšit rychlost načítání stránek a celkový výkon, což přispívá k lepší uživatelské zkušenosti a zlepšení pozice ve vyhledávačích.

Někteří poskytovatelé nabízejí optimalizované prostředí pro Wordpress, což zahrnuje speciální konfigurace a funkce pro maximální výkon. To může zahrnovat optimalizaci serverového prostředí, cachování, a další nástroje navržené tak, aby WordPress stránky pracovaly co nejrychleji.

4. Použijte plugin pro ukládání do mezipaměti

Pluginy pro cachování patří mezi nejpopulárnější doplňky v ekosystému WordPress a jsou prezentovány jako klíčový nástroj pro optimalizaci výkonu webových stránek. Ale co vlastně tyto pluginy dělají? V základním slova smyslu probíhá kešování tak, že počítač si pamatuje často používaná data z webové stránky, aby ušetřil čas při opakovaném načítání. Když někdo navštíví webovou stránku, počítač se nejdříve podívá do své lokální mezipaměti, aby zjistil, zda má uloženou nedávnou verzi stránky, kterou by mohl rychle zobrazit.

Vzhledem k tomu, že weby postavené na WordPress jsou dynamické a generují obsah na základě uživatelských požadavků, každé načtení stránky znamená stahování obsahu z hostingu. To může způsobit zpoždění, zejména pokud je obsah komplexní nebo vyžaduje četné dotazy do databáze. Zde vstupují do hry pluginy pro cachování. Pokud neaktualizujete obsah stránek často, může cachovací plugin vytvořit statickou verzi webu, kterou lze uložit do mezipaměti. Tím pádem se snižuje nutnost opakovaného generování obsahu při každém načítání stránky.

Moderní pluginy cache nabízejí širokou škálu funkcí pro zvýšení výkonu, včetně minimalizace souborů, optimalizace obrázků a dalších technik. Tyto nástroje se staly klíčovými pro správu rychlosti načítání webových stránek postavených na WordPress a jsou nedílnou součástí strategie optimalizace pro lepší uživatelskou zkušenost.

Zde je několik populárních a bezplatných pluginů pro ukládání do mezipaměti WordPressu:

  • W3 Total Cache: Cachovací plugin s velkým množstvím možností, jak přizpůsobit možnosti cachování vašich webových stránek: Cachovací plugin s velkým množstvím možností, jak přizpůsobit možnosti cachování vašich webových stránek. Tento plugin zlepšuje výkon a zkracuje dobu načítání stránek tím, že nabízí miniaturizaci, ukládání do mezipaměti objektů, ukládání do mezipaměti databáze, kontrolu mezipaměti a další funkce.
  • WP Super Cache: Tento cachovací plugin od společnosti Automatic generuje statické soubory HTML z dynamických souborů WordPressu a bleskově je servíruje návštěvníkům webu.

Kvůli problémům s kompatibilitou nedoporučujeme mít současně aktivní více než jeden plugin cachování, protože aktivace více pluginů je pro účely optimalizace kontraproduktivní.

5. Optimalizujte své obrázky

Obrázky představují často rozsáhlé soubory, a proto mohou být jednou z posledních věcí, které se načítají, když uživatelé přistupují k vašim webovým stránkám. Toto zpoždění může negativně ovlivnit celkový dojem návštěvníků a rychlost načítání stránek. Jednou z klíčových strategií pro zlepšení tohoto procesu je optimalizace obrázků. Tuto optimalizaci lze provést buď před nahráním obrázků na webové stránky, nebo po jejich nahrání. Platforma WordPress nabízí podporu pro formát obrázků WebP, který byl vyvinut společností Google. Obrázky ve formátu WebP zachovávají vysokou kvalitu fotografie, přičemž zároveň minimalizují velikost souboru.

Uživatelé WordPressu mohou také využívat různé zásuvné moduly pro optimalizaci obrázků. Tyto pluginy jsou oblíbenou volbou, protože nabízejí různé funkce pro zmenšení velikosti obrázků, maximalizaci jejich kvality a optimalizaci pro rychlé načítání stránek. Tímto způsobem můžete zajistit, že vaše obrázky budou nejen kvalitní, ale také optimalizované pro efektivní načítání stránek, což přispěje k celkově lepší uživatelské zkušenosti.

Zásuvné moduly pro optimalizaci obrázků jsou proto oblíbenou volbou uživatelů WordPressu. Mezi naše doporučení patří např:

  • Performance Lab: Zásuvný modul Performance Lab je skvělým zdrojem informací pro převod obrázků WebP a další nastavení optimalizace.
  • Smush: Smush: Jeden z nejoblíbenějších pluginů ve WordPressu automaticky komprimuje a optimalizuje obrázky při jejich nahrávání. Pro hromadné úpravy více než 50 obrázků nebo komprimaci souborů větších než 5 MB budete možná muset přejít na verzi Premium.

6. Zvažte líné načítání

Na rozdíl od toho, co naznačuje jejich název, je líné načítání skvělým způsobem, jak zvýšit rychlost webu.

Líné načítání načte obsah pouze tehdy, když je to potřeba, čímž se sníží počet požadavků na aktiva a server pro vykreslení webu.

Některé optimalizační pluginy nyní zahrnují líné načítání jako jednu ze svých možností, včetně Jetpack a WP Rocket, i když někdy je tato výhoda nabízena za vyšší cenu.

7.  Používejte síť pro doručování obsahu (CDN)

Sítě pro doručování obsahu se staly horkým tématem webhostingu, a to z dobrého důvodu. CDN je způsob, jak mohou koncoví uživatelé přistupovat k vašim webovým stránkám rychleji díky tomu, že jejich servery ukládají data vašich stránek do mezipaměti.

Podobně jako pluginy pro ukládání do mezipaměti pomáhají uživatelům načítat obsah, aniž by si jej museli vyžádat čerstvý pokaždé, když si váš web stáhnou.

Pořízení sítě CDN také zvyšuje bezpečnost vašich webových stránek a některé značky mají dokonce implementace, které vás chrání před útoky DDoS.

8. Optimalizujte svou databázi

Informace uložené v databázi jsou srdcem vašich webových stránek. Obsahuje všechny důležité údaje o instalaci WordPressu a soubory z vašich zásuvných modulů, stránek a dokonce i komentáře uživatelů.

Vzhledem ke způsobu, jakým WordPress ukládá data, bude vaše databáze potřebovat optimalizaci. V databázových tabulkách se ukládají například revize příspěvků, nevyžádané komentáře a smazané příspěvky. Tyto položky zabírají místo a zpomalují váš web.

Odstraněním těchto nepotřebných souborů můžete zvýšit rychlost webu, protože tabulky, ve kterých jsou data uložena, budou menší a data se budou koncovým uživatelům lépe zpracovávat.

Naštěstí nemusíte procházet databázi ručně a optimalizovat ji, ale můžete použít doplněk, jako je WP-Optimize s funkcí optimalizace databáze.

Závěrečné myšlenky

Stránky postavené na WordPress mohou čelit výzvám spojeným s rychlostí načítání, zejména pokud nejsou řádně optimalizovány. Efektivní optimalizace zahrnuje různé faktory, od komprese obrázků a minimalizace kódu po využívání cachování. Tato opatření nejenže zrychlují načítání stránek, ale také přispívají k lepší indexaci vyhledávačů a výsledně k vyšším pozicím ve výsledcích vyhledávání.

V dnešním konkurenčním online prostředí je zajištění optimálního výkonu a rychlosti webu klíčové pro udržení pozornosti návštěvníků a podporuje celkovou uživatelskou spokojenost. Kombinace aktuálního obsahu a efektivní optimalizace WordPress webu tak může zajistit dosažení výraznější viditelnosti a úspěchu na internetu.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp