Youtube reklama
Video reklamy na Youtube jsou jedním z nákladově nejefektivnějších způsobů, jak budovat povědomí o značce nebo zůstat v povědomí cílového publika. Jak na to?

Video kampaně na Youtube patří mezi nejefektivnější metody propagace na internetu. Vždyť video dokáže přesvědčit mnohem lépe než jakýkoli obrázek nebo text. Ukázat váš produkt v pohybu vydá za tisíce slov. Přes všechny své výhody však video kampaně v Google Ads nejsou dokonalé. Jsou určité věci, které by si noví inzerenti na YouTube měli před spuštěním nové PPC kampaně uvědomit.

Mnoho funkcí, které nám v reklamách Google poskytují flexibilitu, může vést při nastavení PPC kampaně Google Ads k chybám. Pojďme se podívat na některé chyby, kterých se lze snadno při spouštění video reklam dopustit.

1. Vaše videoreklamy se budou ve výchozím nastavení zobrazovat mimo YouTube

Když procházíte procesem nastavení video kampaně, narazíte na část nazvanou "Sítě". Pokud tuto sekci rozbalíte, uvidíte, že vaše video kampaň je automaticky zařazena do tří sítí pro reklamy na YouTube: V těchto sítích jsou zahrnuty: výsledky vyhledávání YouTube, videa YouTube a partneři v síti Display Network (zobrazovací síti) . To znamená, že se vaše videa budou zobrazovat na webových stránkách mimo youtube.com.

To nemusí být nutně špatně, pokud chcete rozšířit svůj dosah. Pokud však chcete mít nad zobrazováním svých videí větší kontrolu, nemusí být ponechání zapnutí zobrazovací sítě tím nejlepším nápadem. Dovolte mi to vysvětlit.

Lidé chodí na YouTube sledovat videa. Proto u videí z YouTube vidíme lepší časy sledování, více získané akce a celkového zapojení. Pokud jsou však lidé na jiné webové stránce, navštěvují ji proto, aby si prohlédli konkrétní obsah; ne obsah vašich videoreklam. Pokud tedy máte omezený rozpočet, odstraňte z cílení síť Display Network. Toto nastavení můžete vždy znovu zapnout, pokud máte pocit, že to omezuje váš dosah.

2. Rozšíření videoreklamy se nezobrazují na televizních zařízeních

Pokud používáte pro své reklamy kampaně Video Action, můžete ze svých reklam na YouTube získat větší návštěvnost a konverze. Můžete zde totiž přidat rozšíření call-to-action, rozšíření odkazů na stránky a další rozšíření, která povzbudí uživatele k návštěvě vašich webových stránek. Velkým problémem těchto rozšíření je, že se nezobrazují na většině televizních zařízení. Podle Google je tlačítko call-to-action na televizorech k dispozici pouze pro video kampaně, které používají cíle "Povědomí o značce a dosah" a "Zvážení produktu a značky".

Pokud tedy provozujete kampaň Video Action, tlačítka Call-to-action, rozšíření o odkazy a formuláře se na televizních zařízeních nezobrazí. Pokud se chcete ujistit, že svůj rozpočet na reklamu využíváte efektivně, zvažte při nastavení video reklamy vypnout zobrazení na TV zařízeních.

Tím neříkám, že zobrazení na TV zařízeních jsou bezcenná. Je spousta lidí, kteří sledují Youtube v televizi s telefonem při ruce. Po zhlédnutí vaší reklamy si mohou snadno vyhledat, co je vaše značka nebo produkt zač. Pokud přesto chcete televizní zařízení využívat, oddělte je do samostatné kampaně. Budete mít lepší kontrolu nad rozpočtem a získáte lepší přehled o tom, jak si vaše akční kampaně vedou na televizních zařízeních i mimo ně.

Youtube

3. Google může ignorovat vaše spravované umístění

Při výběru cílení si inzerenti mohou ručně vybrat, aby se jejich reklamy zobrazovaly na konkrétních kanálech YouTube, videích YouTube, sestavách videí, webových stránkách Display network, aplikacích a kategoriích aplikací. Stejně jako typ přesné shody v reklamách ve vyhledávání není tak přesný, jak bychom si přáli, může být stejně nepředvídatelné i řízené umístění reklamy na YouTube. Možná si myslíte, že se vaše reklama bude zobrazovat pouze na vámi vybraných umístěních, ale rozhodně tomu tak není. Google Ads totiž ve svých podmínkách tvrdí, že:

"Vaše reklama se může zobrazit na všech umístěních YouTube nebo Display Network, která odpovídají vašemu dalšímu cílení."

To znamená, že Google Ads má právo ignorovat vaše spravované cíle umístění a použít jiné možnosti cílení. Může se tak stát, že zbytečně vynaložíte finanční prostředky, protože vaše reklamy se  budou zobrazovat na mnoha dalších umístěních, která jste neočekávali.

4. Ne každá webová stránka v Display Network přehrává videoreklamy

Pokud plánujete zobrazovat vaše videoreklamy v Display Network, musíte být také opatrní. Google vám zobrazí každý výsledek webové stránky, která je součástí sítě Display Network; nejen webové stránky s umístěním videoreklamy. Musíte tedy pečlivě sledovat každé umístění na jednotlivých webových stránkách v Display Network, které přidáte do cílení reklamní skupiny, abyste se ujistili, že se vaše videoreklamy na vybrané webové stránce skutečně přehrávají. Pomůže vám to vyhnout se mnoha zbytečně vynaloženým výdajům na reklamu.

Bonusový tip: Otestujte více než jen video

Zatím jsme uvedli několik chyb, kterých se při video kampaních na YouTube vyvarovat, takže na závěr máme pro vás jeden proaktivní tip.

Testování reklam je důležitou součástí každé placené mediální strategie a reklamy na YouTube nejsou výjimkou. Kreativa videa by měla být složkou, kterou ve svých video kampaních testujete nejvíce. Pokud však máte k dispozici pouze jedno video, můžete otestovat i další součásti videoreklamy.

  • V reklamách In-stream byste se mohli zkusit otestovat několik různých rozšíření a zjistit, které z nich podpoří více kliknutí.
  • U videoreklamy v kanálu byste mohli vyzkoušet různé miniatury, titulky nebo popisy.
  • V závislosti na cílech kampaně pak můžete zjistit, které varianty zlepšují míru zobrazení, prodlužují dobu sledování, zvyšují zapojení nebo návštěvnost a konverze.

Je jasné že pro menší firmy bude obtížné vyrobit velké množství video reklam. Ale i když je to váš případ, stále můžete (a měli byste) otestovat několik různých variant reklamy, abyste zjistili, jak můžete zlepšit výkon.

Několik slov závěrem

Chyb, kterým byste se při provozování video reklam měli vyhnout, je mnohem více, a snad se k nim dostaneme v některém z příštích příspěvků. Ty, které jste si mohli přečíst výše, jsou chyby, které dělají nezkušení marketéři nejčastěji. Naučte se a pochopte, jak video kampaně fungují. Nejen že vám to ušetří peníze, ale také hned od začátku zlepší váš výkon.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp