Outstream video reklama
Představujeme nový formát reklamy, který nedávno spustil Google. Najdete ho pod názvem outstream.

Před nedávnem Google bez větší propagace spustil nový formát video reklam pro Adwords, nazvaný Outstream. Tento nový formát přináší responzivní videoreklamy, které se mohou zobrazovat na mobilních telefonech. Video se může zobrazovat mezi jednotlivými odstavci textu na webové stránce, na mobilním webu nebo v mobilních aplikacích. Video se bude zobrazovat i v případě, že nemáte nainstalovaný přehrávač Youtube videa.

Zadavatelům reklamy může tento nový reklamní formát přinést nové možnosti, jak zaujmout uživatele webu, kteří již na klasické reklamy příliš nereagují. Uživatelé mohou video ovládat a posunovat ho, zatímco čtou článek nebo používají mobilní aplikaci.

Co je vlastně Outstream video reklama zač?

Abychom pochopili, co Outstream je, měli bychom si nejdříve vysvětlit, co není.

Všichni jistě dobře známe in-stream video, které umožňuje zobrazovat video reklamy v Youtube přehrávači. Pokud chcete spustit embedované Youtube video, může se vám před ním nebo během něho zobrazit reklama.

Outstream oproti tomu umožnuje přehrávat videoreklamy bez nutnosti spouštět Youtube přehrávač. Funguje zcela samostatně, umožňuje spouštění v běžných webových stránkách, a navíc je responzivní. Automaticky se přizpůsobí velikosti obrazovky na mobilu.

Co přinese Outstream zadavatelům reklam?

Video reklamy Outstream mohou dramaticky zvýšit dosah videoreklam nejen na mobilním webu, ale také na mobilních aplikacích a partnerských sítí Googlu. S tím se pojí několik nezanedbatelných výhod.

  • Zvýší povědomí o značce – Umístění videa přímo ve stránce zvedne počet impresí a pohyblivé video snáze zaujme uživatele než obrázek či text. 
  • Jednoduché ovládání – Nastavení Outstream je snadné, stačí nastavit cílení, vybrat video a je to. Cílení u Outstream je stejné jako u předchozích kampaní Instream.
  • Výhodná cena – Cena za reklamu v Outstream se účtuje po 1000 zhlédnutí. Zhlédnutí se započítává, pouze pokud uživatel sledoval video déle než 2 sekundy.
  • Video reklama je interaktivní – Mobilní uživatelé mohou snadno zapnout nebo vypnout zvuk reklamy, nebo video posunovat.
  • Video reklama zaujme až třikrát více uživatelů než jiné reklamní formáty a zvyšuje dvojnásobně dobu strávenou na stránce.
  • Outstream je responzivní – Velikost videa se automaticky přizpůsobí velikosti displeje, takže bude správně vidět na všech typech mobilních telefonů.

Outstream umožňuje zadavatelům zvýšit dosah jejich reklam a umístit své sdělení do dalších formátů, jako jsou mobilní aplikace. Jelikož však Outstream používá stejné cílení jako In-stream, použití nového formátu nepřináší výhody nového publika.

Outstream

Jaké má Outstream nevýhody?

Nic není dokonalé, a tak i Outstream má několik drobných nevýhod.

  • Reklamy se spouštějí bez zvuku – Díky tomu, že reklamy se spouštějí s vypnutým zvukem (uživatel si musí zvuk sám zapnout), může být obtížné správně komunikovat reklamní sdělení. Tato nevýhoda se však dá částečně odstranit použitím titulků.
  • Automatické spouštění reklamy – Reklamy Outstream se spouštějí automaticky, jakmile se objeví na displeji. To se některým návštěvníkům nemusí líbit, zejména těm, kteří mají malý limit na přenášená data. Může to rozšířit řady lidí, kteří blokují reklamu ve svých prohlížečích, což je problém, na kterém ve finále prodělají všichni. 

Jak to funguje?

Formát Outstream byl speciálně vyvinut s přihlédnutím ke specifickým nárokům mobilního webu a mobilních aplikací. Oproti předchozím Instream video reklamám s sebou přináší několik technických vylepšení.

  • Reklama se přehraje automaticky, když ji na mobilu zobrazíte.
  • Pokud sjedete s obrazovkou tak, že reklama není vidět, pozastaví se, a jakmile je zase viditelná, opět se spustí.
  • Reklama se automaticky spustí, jakmile je na displeji viditelná minimálně z 50 procent.
  • Video se spouští bez zvuku. Zvuk reklamy musíte pustit ručně buď kliknutím na ikonku, nebo interakcí s videem.

Kolik to bude stát?

Jednotková cena reklamy Outstream je za 1000 viditelných impresí (vCPM). Znamená to, že za reklamu platíte, pouze pokud ji uživatel sleduje. Kritéria pro sledování jsou:

  • Na obrazovce či displeji musí být vidět nejméně 50 procent plochy videa.
  • Uživatel musí sledovat reklamu bez přerušení minimálně 2 sekundy, nebo déle.

Video reklamy zaujmou 3× více uživatelů

Jak to tak vypadá, s video reklamami se budeme setkávat stále častěji. Mobilní zařízení jsou stále více využívána ke sledování internetu a většinu z toho zabírá sledování videa. Zatímco v roce 2017 tvořilo sledování online videa 69 procent veškerých dat přenesených po internetu, pro rok 2019 se očekává, že toto číslo dosáhne 80 procent. Je prokázáno, že videoreklamy dokážou zaujmout až třikrát více uživatelů než klasické bannery či textové reklamy. Video reklama také dokáže prodloužit na dvojnásobek čas, který uživatel stráví na stránce. Vypadá to, že internet budoucnosti se bude točit hlavně okolo videa. Outstream ukazuje cestu, kudy se internetová reklama bude v budoucnosti pravděpodobně ubírat.

zdroj: seo.com, searchenginemarketing.com, ppchero.com

Autor: Petr Hádek, Martina Rosenkrancová a kolektiv

foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp