metriky YouTube pro zlepšení úspěchu vaší video kampaně
Zjistěte, jak změřit výkon vašich video reklam na YouTube a jejich vliv na konverze.

Mnoho inzerentů, kteří se snaží propagovat svůj byznys pomocí PPC reklamy, spouští prostřednictvím Google Ads také video kampaně (nebo kampaně na YouTube). Někteří z nich však mají falešná očekávání, že video kampaně mohou nebo by měly fungovat stejným způsobem jako kampaně ve vyhledávání. K jejich zklamání to však ve většině případů není pravda.

Video kampaně v Google Ads jsou velmi efektivním způsobem, jak budovat u potenciálních zákazníků povědomí o vaší firmě. Tito lidé pak budou mnohem ochotnější koupit si něco z toho, co nabízíte. Ale pozor, uživatel, kterému se při sledování videa na YouTube spustí reklama, nemusí být ještě připraven na okamžitý nákup. Úspěšnost video reklam tak nemůžeme posuzovat pouze z hlediska konverzí. Je proto vhodné zkontrolovat i další KPI, abychom zjistili, zda jsou video reklamy účinné a povzbuzují diváky k provádění akcí, které od nich chceme.

Pojďte si tedy přečíst o několika neprávem opomíjených metrikách, které vám dokážou pomoci změřit skutečný výkon reklamní kampaně na YouTube.

Sloupec „Video played to“

Není žádným překvapením, že hlavním důvodem, proč lidé na YouTube chodí, je sledování videí. A i když je hlavním cílem přesměrovat co nejvíce lidí na konkrétní vstupní stránku, prvním krokem ve video kampani je ve skutečnosti zhlédnutí videoreklamy. Proto může být pochopení toho, jak dlouho lidé s reklamou interagují, dobrým indikátorem toho, jak moc uživatel vašemu sdělení věnuje pozornost.

Chcete-li zobrazit metriky „Video přehráváno do“, můžete přidat sloupec z nabídky sloupců "Výkon".

Uživatel se ve sloupci zobrazí pouze tehdy, pokud vydržel sledovat video do jednoho ze čtyř milníků: 25 %, 50 %, 75 % nebo 100 %. To znamená, že pokud uživatel zhlédl 45 % délky videa, započítá se to pouze jako dosažení 25 %. Dosažená hodnota se nijak nezaokrouhluje.

Pokud proto zobrazujete přeskočitelné reklamy TrueView In-stream, vždy byste měli mít nejdůležitější zprávu (výzvu k akci, nabídku atd.) na začátku videa. Důvodem je to, že pokud uživatel video přeskočí, možná nebudete muset za reklamu platit, ale přitom stále budete schopni dostat své nejdůležitější reklamní sdělení k zákazníkovi.

Co nám tato metrika napoví? Pokud větší množství diváků nedojde ani k hranici 25 %, jde o docela dobrý signál, že vaše reklama není dostatečně poutavá, aby získala pozornost uživatelů.

Získané akce (Earned actions)

U kampaně TrueView discovery platí inzerenti pokaždé, pokud uživatel klikne na jejich reklamu. U přeskočitelných kampaní TrueView in-stream platí inzerenti oproti tomu většinou za zhlédnutí videa (alespoň 30 sekund nebo celé video, pokud je reklama kratší než 30 sekund), ale pokud uživatel interaguje s rozšířením s výzvou k akci, doprovodným bannerem, nebo nákupní kartou, budou kliky účtovány pouze jednou. Jakákoli další akce, kterou uživatel provede po zaplacení prvního zobrazení, je zdarma. Tyto akce se nazývají Získané akce a na YouTube a v Google Ads mají vlastní sadu sloupců.

Poté, co inzerent zaplatí za reklamu, jsou veškerá zobrazení, sdílení, lajky, odběry a přidání do seznamu skladeb zdarma. Nejlepší na tom je, že můžeme všechny tyto akce po zobrazení sledovat v Google Ads. Takže i když nevidíte přímé konverze z kliků na reklamu, můžete alespoň zjistit, zda uživatelé po zhlédnutí vaší videoreklamy s ní stále interagují.

Ze všech těchto akcí si ve službě Google Ads Audience Manager můžete vytvořit publika. Tyto segmenty publika lze poté použít pro další remarketing v kampaních Vyhledávání Google, YouTube a Gmail. Jakékoli konverze, které obdržíte od těchto uživatelských segmentů YouTube, lze poté připsat vašemu původnímu videu, což umožní zhodnotit jeho výkon.

Youtube video reklama

Konverze po zhlédnutí a konverze mezi zařízeními

Konverze po zhlédnutí představují konverze, ke kterým dojde, když uživatel uvidí vaši reklamu, ale nijak s ní neinteraguje a poté nakonec provede konverzi na vašem webu.

Konverze mezi zařízeními se zaznamenávají, když divák klikne na jednu z vašich reklam v jednom zařízení a poté dokončí konverzi na jiném zařízení. Tento sloupec je pro inzerenty provozující video kampaně velmi důležitý. Ukazuje, že divák, který například zhlédl vaši reklamu na svém mobilním telefonu, může později konverzi dokončit na stolním počítači. Neznamená to však, že původní zobrazení mobilní video reklamy bylo bezcenné.

Oba tyto sloupce vám mohou pomoci ukázat, zda vaše video kampaně posunují diváka na jeho cestě ke konverzi.

Vytvářejte různá publika

Na základě různých interakcí, které diváci provádějí s vaším videem, můžete ve Správci publika Google Ads vytvořit různá publika.

Ze všeho nejdříve si vytvořte základní publikum, do kterého zahrnete kohokoli, kdo si prohlížel jakékoli video z vašeho YouTube kanálu. Nastavte mu maximální možnou délku 540 dní. Bude to nejširší typ publika z uživatelů YouTube, který můžete vytvořit, a také nejlepší volba pro menší účty bez velkého počtu zhlédnutí. Poté vytvořte jednotlivé segmenty na základě možností, které nabízí Google Ads. Využijte všech možností segmentování, které vám dávají pro váš byznys smysl.

Sledujte výkony jednotlivých publik

Abyste mohli své video kampaně co nejlépe optimalizovat, je třeba, abyste měli jasno v tom, jak je které publikum výkonné.

Monitorujte proto demografické údaje ve vašem nástroji pro sledování statistik videa (například Studio YouTube). Dozvíte se zde spoustu zajímavých informací o svých divácích, jako je jejich zeměpisná poloha, věk, jazyk, který používají, nebo z jakého zařízení se připojují.

Znalost těchto informací vám pomůže vytvořit obsah, který se lépe trefí do vkusu uživatelů. Pokud například u vašich video reklam sledujete, že roste počet sledujících, jejichž mateřským jazykem je angličtina, vyzkoušejte například titulky v angličtině. 

Videoreklamy jsou cenným zdrojem zákazníků

Konverze jsou vždy důležité a je třeba na ně při optimalizaci kampaně pamatovat. Uživatelé však nejsou pokaždé připraveni okamžitě nakupovat, jakmile uvidí reklamu. To platí zejména pro reklamy na YouTube. Lidé chodí na YouTube poslouchat hudbu, sledovat zábavná videa, sledovat svého oblíbeného influencera atd. Na YouTube nikdo nechodí s úmyslem stáhnout si váš dokument nebo koupit vaše produkty. Pokud však vaše video reklamy zobrazíte těm správný uživatelům, dokážete zvýšit povědomí veřejnosti o vaší firmě či produktech.

Pokud vaše kreativa rezonuje s vaší cílovou skupinou, můžete ovlivnit uživatele natolik, aby nakonec vyhledali vaši firmu nebo inzerované produkty, což vede k případné konverzi. Pomocí výše zmíněných metrik v Google Ads můžete zjistit, jak vaše video kampaně ovlivňují budoucí konverze.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp