Technické SEO
Pokud vaše webové stránky nefungují správně, jejich optimalizace je pouze zbytečným vyhazováním peněz. Zde se dozvíte, co dělat, aby váš web uspěl v SEO.

Získali jste nového klienta a hloubáte nad jeho webem. Jediný pohled vám napoví, že to nebude snadné. Jistě, mohli byste udělat několik SEO aktivit, aby byl klient spokojený. Ale jsou tu ještě větší chyby. Informace jsou zastaralé, nejsou dobře napsané a formátování je špatně čitelné. Webové stránky vypadají staře a systém CMS je neohrabaný.

Klient má však od vaší SEO služby oprávněně velká očekávání. Co uděláte? Jedno staré anglické přísloví říká, že je zbytečné na prase nanášet rtěnku. Jistě, můžete "udělat nějaké SEO". Ale vy i já víme, že pokud chcete v SEO uspět a umístit se na 1. stránce z milionů výsledků, musíte nejprve řešit zásadní problémy.

V tomto bodě je třeba se s klientem domluvit reálně. To může být těžký rozhovor, protože co když na to, co navrhujete, nemá rozpočet? Musíte se připravit na to, že od projektu odstoupíte, nebo budete kreativně pracovat s rozpočtem. Protože ani jeden z vás nevyhraje, pokud se nedohodnete správně.

Jak již bylo řečeno, existují dvě hlavní kategorie, které musíte na jakémkoli webu opravit, než SEO rozjedete na plné obrátky:

  1. Obsah na webových stránkách
  2. Technické zázemí webu

Na co se v každé z těchto kategorií zaměřit?

Aktualizace obsahu

Častou je, když klient žádá další a další nový obsah a nezabývá se obsahem, který již na webu má. Doporučuji klientům, aby kromě vytváření nového obsahu přesměrovali stejné zdroje i na aktualizaci starého obsahu.

Jak často obsah na webu aktualizovat, záleží na tématu. Obecně je třeba zvážit tři věci:

  • Jestli je téma evergreen. Některá témata jsou evergreen, což znamená, že informace mohou zůstat relevantní po dlouhou dobu. To samozřejmě neznamená, že nemůžete evergreenové stránky upravovat a optimalizovat pro dosažení co nejlepších výsledků. Znamená to pouze, že s nimi bude pravděpodobně méně práce.
  • Jestli si dotaz zaslouží čerstvost. Pokud se webové stránky zaměřují na dotazy nebo klíčová slova, která vyžadují co nejčerstvější obsah ve výsledcích vyhledávání, budete potřebovat co nejaktuálnější obsah. Příkladem můžou být společenská nebo politická témata. Google o tom pojednává zde.
  • Témata YMYL. Pokud je téma považováno za "peníze nebo život" (YMYL). Google se tématy YMYL zabývá ve svých pokynech pro hodnocení kvality vyhledávání (představte si finanční nebo lékařské rady) a na webové stránky, které je obsahují, klade vyšší nároky.

Kromě aktualizace samotného obsahu potřebují webové stránky také strategii, jak obsah uspořádat, aby z něj získaly co největší hodnotu pro SEO - a vytvořily lepší uživatelský zážitek.

To zahrnuje věci, jako je navigace a způsob vnitřního propojení stránek. Osvědčené postupy interního propojování jsou základními strategiemi SEO, které zefektivní vaše úsilí, pokud je provedete správně hned na začátku.

Aktualizace webových stránek

Vypadají webové stránky na první pohled důvěryhodně? Nebo má zastaralý vzhled? A co výkonnost webových stránek - poskytuje dobrý uživatelský zážitek? To jsou základy, které musíme správně vyřešit, než na web přivedeme větší návštěvnost. Mezi věci, na kterých je třeba ihned zapracovat, patří např:

  • Kód vhodný pro roboty vyhledávačů: Webové stránky potřebují čistý a přehledný kód, který roboti vyhledávačů snadno projdou.
  • Systém pro správu obsahu: Systém CMS na zakázku, který klient vytvořil, byl možná zpočátku skvělý, ale má problémy se SEO a nelze v něm snadno aktualizovat věci. Existuje důvod, proč je WordPress nejoblíbenějším systémem pro správu obsahu, protože je vždy aktuální.
  • Rychlost webu: To, jak rychle se stránka načítá, ovlivňuje uživatelský zážitek, a proto je součástí algoritmu hodnocení společnosti Google.
  • Použitelnost pro mobilní zařízení: Většinu webových stránek navštěvuje velké množství lidí z mobilních zařízení. Webové stránky musí reagovat na potřeby uživatelů stolních počítačů i mobilních zařízení.
  • Soubor Robots.txt: Soubor Robots.txt může blokovat zbytečné procházení, aby se snížilo zatížení serveru a pomohlo robotům efektivněji najít dobrý obsah.
  • Mapy stránek XML: Je osvědčeným postupem informovat vyhledávače o stránkách, obrázcích a videích na webu pomocí mapy stránek XML.
  • Přesměrování 301: Přesměrování 301 zabraňují vzniku chybových stránek tím, že podle potřeby přesměrovávají staré stránky na novější, relevantnější obsah. To může zlepšit uživatelskou zkušenost.
  • Plně kvalifikované adresy URL: Když uvedete interní odkaz a místo relativní adresy URL uvedete plnou adresu URL začínající "https:", může to vyřešit některé problémy s procházením.
  • Kanonické značky: Prvek kanonického odkazu říká vyhledávačům, kterou verzi adresy URL chcete ve výsledcích vyhledávání zobrazit, a může vyřešit problémy s duplicitním obsahem.
  • Údržba serveru: Diagnostické přehledy serveru vám pomohou ihned řešit běžné chyby a zlepšit tak uživatelské prostředí.
  • Zásuvné moduly: Z bezpečnostních důvodů aktualizujte všechny zásuvné moduly.
  • Design: Ujistěte se, že design webu/uživatelské rozhraní odpovídá moderním funkcím a trendům. Obvykle se osvědčuje aktualizace každé tři až pět let.

Samozřejmě existuje více způsobů, jak řešit technické SEO aspekty webových stránek, ale toto je minimum, jak vdechnout starému webu nový život. Domnívám se, že jako profesionálové v oblasti SEO máme povinnost radit potenciálním klientům tak, abychom je připravili na úspěch.

Pokud víme, že to, co klient žádá, je pouhé zbytečné vyhazování peněz, musíme to říct na rovinu. Kosmetické změny mohou přidat na atraktivitě a mohou být potřebné - ale pokud má web uspět ve vyhledávání, musí stát na pevných základech.

SEO musí jít za hranice pouhých kosmetických úprav a musí vytvořit dobrý uživatelský zážitek, abyste uspěli. Aktualizovaný obsah, Core Web Vitals a zejména rychlost stránek jsou příklady toho, jak SEO mění obyčejný web v něco lepšího. A měli bychom být připraveni buď odejít od potenciálního klienta, který se nechce řídit našimi radami, nebo být kreativní a vědět, jak s jeho rozpočtem dosáhnout co největšího efektu.

To může znamenat, že budete řešit základní problémy webu kousek po kousku v pomalejším časovém horizontu, než se rozjedete na plné obrátky. Úkolem SEO není přimět prase létat ... úkolem SEO je přetvořit web tak, aby se z něj stal orel.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp