TikTok je nejoblíbenější mobilní video aplikací v roce 2021
Svým jednoduchým a zábavným formátem dobývá TikTok žebříčky oblíbenosti. Jak jeho popularity využít k propagaci vašeho podnikání?

Svět sociálních sítí je velice proměnlivý. Zatímco ještě nedávno bylo nejoblíbenější platformou pro sociální sdílení videa YouTube, nyní má svět nového krále. Není jím nikdo jiný než TikTok, který se s více než 660 miliony stažení v roce 2020 stal nejoblíbenější mobilní video platformou. Toto překvapivé zjištění odhalila společnost Finbold, která se zabývá analýzou trhů.

TikTok je nejoblíbenější mobilní video aplikací v roce 2021

Z průzkumu společnosti Finbold vyplývá, že v roce 2020 si aplikaci TikTok stáhlo v obchodech Apple App Store a Google Play více než 660,12 milionu uživatelů, což z ní činí celosvětově nejoblíbenější video aplikaci roku. Za TikTokem následovala v žebříčku oblíbenosti aplikace Likee od společnosti Signapore, na kterou připadlo 270,3 milionu stažení. Na třetím místě se umístila aplikace SnackVideo s 233,57 miliony stažení. YouTube se umístil až na čtvrtém místě s 222,7 milionu stažení.

Na nárůstu počtu uživatelů TikToku se podepsala i pandemie

Společnost Finbold ve své zprávě popisuje faktory, které stály za prudkým nárůstem popularity TikTok, a uvádí: „Aplikace zaznamenala rychlý růst v důsledku pandemie koronaviru, zejména v souvislosti s prací z domova a s distanční výukou dětí. Během lockdownů muselo mnoho lidí zůstat doma a aplikace jako TikTok pomáhaly lidem lépe zvládat stres z „ponorkové nemoci“.“ Oproti jiným aplikacím na sdílení videa si TikTok získal největší popularitu zejména stylem, jako je vytváření krátkých videí s hudbou, zábavnými filtry a dalšími poutavými funkcemi, které napomáhají jeho popularitě.

Díky svému zábavnému, snadno stravitelnému formátu, který se strefuje do vkusu zejména mladších diváků, se TikTok stal jednou z nejoblíbenějších sociálních sítí pro sdílení videa.

Využití TikToku k rozvoji podnikání

Díky raketově stoupající popularitě TikToku není divu, že si jej velmi rychle všimli online obchodníci, kteří zavětřili ideální příležitost k propagaci svého byznysu. TikTok je skutečně velmi cenným marketingovým zdrojem pro malé podniky. Již dávno není populární pouze mezi dětmi. Přestože je věkový průměr uživatelů nižší než např. na Facebooku, sledují jej lidé všech věkových skupin. Je proto skvělou možností pro obchodníky, kteří zde mohou formou zábavných videí představit své služby.

Jakým způsobem můžete na TikToku propagovat své produkty či služby?

Tak jako i většina ostatních sociálních sítí, má i TikTok svou vlastní PPC reklamní platformu TikTok Ads (TikTok For Business). Pokud se rozhodnete využít PPC reklamy na TikToku, můžete si vybrat z několika různých typů reklamních formátů – Top view, Brand Takeover, In-Feed Ads a Branded Hashtag Challenge a Branded Effects.

Jako Top view jsou označovány video reklamy, které se zobrazí okamžitě po otevření aplikace. Jelikož ji uvidí každý ihned poté, co TikTok spustí, jedná se o perfektní způsob, jak oslovit a zapojit vaše publikum.

PPC reklamy Brand Takeover se zobrazí uživatelům TikToku na úvodní obrazovce, v době, kdy jsou uživatelé nejvíce soustředění a vnímaví vůči reklamním sdělením. Jako reklamu můžete použít statický obrázek, který se zobrazí na 3 sekundy, nebo video bez zvuku o délce až 5 sekund.

Reklamy In-Feed jsou standardní reklamy, které se při sledování videa zobrazují buď na jeho začátku, na konci, nebo uprostřed. In-Feed reklamy mají velkou sledovanost a fungují obdobně jako podobné reklamní formáty na ostatních sociálních sítích, například na YouTube.

Pro mnoho inzerentů mohou být zajímavé i reklamy typu Branded Hashtag Challenges. Při tvorbě těchto reklam spolupracujete s marketingovým týmem TikToku a tvoříte výzvy, jejichž cílem je přimět návštěvníky k interakci a sdílení vašeho obsahu s ostatními uživateli TikToku. Jde o výbornou příležitost, jak vytvořit virální reklamu, která se bude sama šířit napříč platformami tím, že ji uživatelé budou sdílet s ostatními.

Podobně jako Hashtag Challenges jsou poměrně novým způsobem, jak integrovat svá obchodní sdělení do uživatelského obsahu, i Gamified Branded Effects. Pomocí této funkce můžete uživatele TikToku vyzvat, aby si hráli s výrazy obličeje, postojem nebo pohyby těla – například vytvořili určitou předem definovanou pózu a fotografii poté sdíleli. Je to zábavný způsob, jak přimět uživatele vytvářet obsah, který může propagovat vaši značku a snadno se stát virálním.

Video

Popularita TikToku neustále roste

Zatímco ostatní sociální sítě v dnešní době spíše stagnují, TikTok neustále vymýšlí nové a nové způsoby, jak svým uživatelům zpříjemnit život a přinést jim další porci zábavy. Jeho reklamní formáty umožní vaší reklamě virální efekt, díky kterému může získat neuvěřitelný dosah. Pokud zatím tuto rostoucí sociální síť k propagaci svých výrobků a služeb nepoužíváte, rozhodně byste to měli alespoň zvážit.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp