Tiktok vs Youtube
TikTok a Youtube jsou dvě populární platformy pro sdílení videí. Která z nich je však pro marketéry obsahu lepší a měli byste skutečně upřednostnit jednu před druhou?

TikTok a YouTube představují dva giganty v oblasti sdílení videí, ale pro marketéry obsahu může být rozhodnutí mezi nimi klíčové. V současném prostředí, kde se video stalo nepostradatelným marketingovým nástrojem, je důležité přemýšlet o tom, která platforma lépe odpovídá potřebám vaší firmy. Statistiky naznačují, že 86 % podniků v roce 2023 využívá video jako součást své marketingové strategie. S nástupem TikToku, zejména v období pandemie, se zvýšil počet marketérů, kteří vytvářejí krátká a poutavá videa. 46 % z nich tvrdí, že se videa stala snadnější pro vlastní vývoj. Nicméně, YouTube, jako jedna z nejoblíbenějších sociálních sítí na světě, si udržuje svou pozici a i když TikTok postupuje v žebříčku popularity, YouTube zůstává jedním z nejvýznamnějších hráčů. Při rozhodování mezi těmito dvěma platformami je nezbytné pečlivě zvážit typ obsahu, cílové publikum, úroveň interakce a také náklady spojené s influencer marketingem. Je to jako rozhodování o tom, kterou vlnu chytit, a to vyžaduje důkladnou analýzu, abyste vybrali ta nejlepší média pro propagaci vaší značky.

Co je to TikTok?

V roce 2017 čínská technologická společnost ByteDance převzala platformu Musical.ly, a tím začal vývoj TikToku, revolučního sociálního média, které rychle získalo oblibu po celém světě. TikTok, známý v Číně jako Douyin, je uživatelsky přívětivá platforma, která umožňuje každému vytvářet krátká a kreativní videa. Jedním z klíčových prvků jeho úspěchu je bezplatný videoeditor přímo v aplikaci, což umožňuje uživatelům jednoduše přidávat filtry, nálepky a dokonce převádět text na řeč ve svých 15sekundových kreacích. Tato inovativní kombinace snadného používání a tvůrčí svobody přilákala obrovskou uživatelskou základnu. V roce 2021 dosáhl TikTok impozantní miliardy uživatelů měsíčně, což ho činí celosvětově nejstahovanější aplikací. Jeho raketový vzestup naznačuje, že krátká, podmanivá videa mají klíčovou roli v současném digitálním světě a TikTok se stal synonymem pro rychlou a kreativní zábavu na sociálních médiích.

Co je YouTube?

YouTube, jedna z největších a nejdéle existujících platforem pro sdílení videí, se stala základem pro celosvětový fenomén sdílení videoobsahu. Spuštěná v roce 2005 třemi bývalými zaměstnanci společnosti PayPal, YouTube vzniklo s cílem umožnit lidem sdílet své domácí videa a vytvořit prostor pro kreativitu a sdílení. Představte si první virální videa, která vám pravděpodobně vytanou na mysl - YouTube bylo místem, kde tato videa začala svou cestu k internetové slávě. YouTube nyní hospodaří s více než 2,1 miliardou aktivních uživatelů měsíčně, což potvrzuje jeho status jako jedné z největších a nejvlivnějších sociálních médií. Na rozdíl od krátkých videí na TikToku jsou obsahy na YouTube obvykle delší a poskytují prostor pro hlubší ponoření se do tématu. Tato dlouhodobá existence a šíře obsahu na YouTube nabízejí uživatelům pestrou škálu možností, od vzdělávacích videí až po zábavné obsahy, což potvrzuje jeho význam v digitálním světě. Faktory, které je třeba zvážit při výběru mezi TikTokem a YouTube:

  • Publikum (USA) 50 % ve věku 18 až 24 let, 17,7 % ve věku 12 až 17 let na Tiktoku oproti 95 % ve věku 18 až 29 let na Youtube
  • Průměrná délka obsahu 15 až 60 sekund na Tiktoku oproti 11,7 minuty na Youtube.
  • Průměrný čas strávený denně 45,8 minuty denně na Tiktoku oproti 45,6 minuty denně na Youtube.
  • Návštěvnost (organická) 318,2 milionu na Tiktoku oproti 646 miliard na Youtube.
  • Návštěvnost (placená) 643 600 na Tiktoku oproti 65,1 milionu na Youtube.

Publikum na TikTok vs. YouTube

TikTok má mladší publikum

Pokud děláte marketing pro teenagery, tedy pro generaci Z, TikTok je silnou sázkou.

Téměř polovina uživatelů TikToku ve Spojených státech je ve věku 18 až 34 let, což pro tuto platformu představuje největší demografickou skupinu.

Uživatelé TikToku ve věku 12 až 17 let tvořili přibližně 17,7 % uživatelské základny populární sociální videoaplikace ve Spojených státech, zatímco 2,5 % uživatelů TikToku v zemi bylo 11 let a méně."

To znamená, že TikTok je oblíbený zejména u generace Z, zatímco uživateli aplikace se postupně stává i stále více dospělých.

Všimněte si, že k aplikaci TikTok mají přístup i mladší děti ve věku od 12 let (pro získání profilu je v aplikaci vyžadován věk minimálně 12 let).

Generace Z a mileniálové častěji důvěřují youtuberům

Pokud se snažíte oslovit mileniály (a zároveň mít na paměti starší generaci Z) a být vnímáni jako autoritativnější, YouTube by mohl být bezpečnější sázkou.

Podle zprávy YouTube Culture And Trends Report 2022 sleduje 83 % příslušníků generace Z na YouTube uklidňující obsah, který jim pomáhá relaxovat.

A konečně, v průzkumu společnosti Ypulse byli youtubeři nejdůvěryhodnějšími veřejnými osobnostmi (31 %) mezi dotázanými, přičemž o 12 % předstihli TikTokery.

TikTok vs. YouTube: Formát a délka obsahu

  • Na TikToku je obsah krátký a stručný
  • Ověřené účty na YouTube mohou nahrát až dvě hodiny videa, zatímco neověřené účty mohou nahrát pouze 15 minut. Průměrná délka videa je 11,7 minuty.
  • Ačkoli jsou videa na YouTube oblíbená na mobilních zařízeních (49,3 % uživatelů sleduje videa na mobilním YouTube), očekává se, že toto číslo bude klesat, protože YouTube bude i nadále dostupný na stolních počítačích a televizních zařízeních.
  • Mějte na paměti poměr stran 16:9, protože aplikace YouTube jsou stále oblíbenější u chytrých televizorů, herních konzolí a dalších přístrojů.
  • YouTube spustil funkci živého vysílání pro tvůrce již v roce 2011.
  • Platforma je známá svými živými přenosy z her, Superbowlu, olympijských her a dalších akcí.
  • YouTubeři navíc mohou vytvářet playlisty obsahu, díky čemuž si diváci mohou hodiny užívat streamování hudby a souvisejícího obsahu s možností automatického přehrávání.
  • Poznámka: Průměrná doba vysílání za den se u obou kanálů pohybuje kolem 45 minut, přičemž TikTok o chlup vítězí s 45,8 minutami oproti 45,6 minutám u YouTube.

Srovnání algoritmu TikTok vs. YouTube

Na obou platformách existuje obsah, který dobře funguje (vezměte v úvahu recenze produktů a videa s reakcemi).

Mezi oblíbený obsah na YouTube patří videa s návody, recenze produktů, hudební videa, komediální scénky a mnoho dalšího. Vaše značka může těžit ze spolupráce s youtubery a YouTube může být lepší pro produkty, které není tak snadné předvést v krátkých formátech. Kromě toho mají návody na YouTube obvykle serióznější tón.

Formáty reklamy na TikToku

Pro PPC reklamní formáty TikTok máte následující možnosti:

  • TopView: Formát 60sekundového videa, který upoutá pozornost a neodvádí pozornost.
  • In-Feed Ads (Reklamy ve feedu): Typ reklamy inspirovaný nativním prostředím, který se hladce integruje do stránky "For You" diváka.
  • Značková výzva s hashtagy: Soutěž: UGC (obsah vytvářený uživateli) využívající kampaň s hashtagy vaší značky.
  • Značkové efekty: Značkové nálepky, filtry nebo speciální efekty.

Formáty reklamy na YouTube

Pro videa, která mají funkce zpeněžení reklam, jsou k dispozici tyto formáty videoreklamy pro firemní účty YouTube.

  • Přeskočitelné videoreklamy: Videoreklama s možností přeskočení po pěti sekundách.
  • Videoreklamy bez možnosti přeskočení: Tyto reklamy neumožňují divákům toto obvykle 15-20sekundové video přeskočit.
  • Nárazníkové reklamy: Tyto reklamy o délce do šesti sekund je nutné zhlédnout před zhlédnutím videa.
  • Překryvné reklamy: Tyto reklamy, které se zobrazují pouze na stolních počítačích, zabírají 20 % spodní části obrazovky videa.

Videa na YouTube lze zpeněžit a získat sdílené příjmy z reklamy. Zřízení firemních účtů je na obou platformách zdarma. Mějte na paměti, že TikTok má minimální požadavek na útratu za reklamu 50 dolarů, zatímco YouTube Ads nabízí 100 dolarů v kreditech zdarma, když utratíte 50 dolarů za videoreklamy.

Závěr

Rozhodnutí, zda dát přednost YouTube nebo TikToku, vyžaduje pečlivé zvážení a analýzu specifik vaší značky a marketingových cílů. Zatímco YouTube je etablovanou platformou s obrovskou uživatelskou základnou, TikTok zažívá rychlý vzestup a stává se sílícím konkurentem. S ohledem na to, že obě služby poskytují výhody pro videomarketing - 87 % marketérů uvedlo, že video jim pomohlo zvýšit návštěvnost a 82 % prodloužit dobu zdržení - je rozhodující faktor výběru platformy spojen s identitou vaší značky, obsahovými možnostmi a cílovou demografií. Je důležité zohlednit nákupní cyklus vašich zákazníků, jelikož YouTube může být vhodnější pro dlouhodobější a detailnější obsah, zatímco TikTok vyniká krátkými a poutavými videi vhodnými pro okamžitý záběr. Celkově je rozhodování o platformě otázkou vyvážení mezi rozpočtem, typem obsahu a strategickými cíli, které si stanovíte v oblasti sociálních médií.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp