Geografické cílení PPC reklamy
Při tvorbě PPC kampaně byste se měli soustředit na místa, kde se nachází vaši potenciální zákazníci, místo utrácení peněz za kliky z regionů, kde si od vás pravděpodobně nikdo nic nekoupí.

Pokud jde o PPC, jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit konverzní poměr, je důkladné geografické cílení. Ne všude se totiž prodává vaše zboží stejně dobře. U některých služeb, které jsou lokálně zaměřeny, má smysl kupovat kliky na reklamu pouze z velmi omezeného regionu.

Je to jasné: pokud provozujete například autoservis v Praze, sotva si u vás nechá spravit auto někdo z Ostravy. To samé platí například pro restaurace. V takovém případě většinou nemá smysl ani platit za kliknutí lidí, kteří bydlí dále, než řekněme 30 kilometrů od vaší provozovny. I v případě, že provozujete globální byznys a máte pobočky po celém světě, je geotargeting důležitý. Potenciální zákazníci budou s větší pravděpodobností lépe reagovat na reklamu specifickou pro danou lokalitu než na univerzální reklamu pro všechny oblasti. To platí i pro e-shopy, které prodávají zboží pouze v rámci ČR. I přesto, že váš e-shop dodává zboží přepravní službou po celé ČR, nebude vaše PPC reklama stejně účinná ve všech regionech.

I v rámci jednoho státu jsou totiž některé oblasti neuvěřitelně rentabilní a jiné jsou naopak naprostým plýtváním penězi. Proto byste měli platit jen za to, co funguje.

Plaťte jen za reklamu, která je rentabilní

Stejně jako mnozí inzerenti přidávají do svých PPC kampaní další a další „longtail“ klíčová slova nebo typy shody „jen tak pro případ“, kdyby potenciální zákazník něco hledal pomocí neobvyklých klíčových slov, většina inzerentů provozuje reklamu v celé ČR (nebo v případě globálního byznysu celosvětově), přestože v některých oblastech jsou z různých důvodů konverze velmi nízké. Stejně jako jsou klíčová slova, která nevydělávají, jsou i regiony, pro které platí to samé. Cílem efektivní marketingové kampaně však není oslovení maximálního množství lidí, nýbrž maximální zisk.

Pokud v rámci kampaně dokážete identifikovat klíčová slova nebo regiony, kde se vám PPC reklama nevyplácí, měli byste je odstranit. Nemůžete si dovolit utrácet peníze za kliknutí s nízkou šancí na konverzi. Měli byste platit jen za to, co funguje a přináší zisk.

Nastavení geografického cílení

Cílení na správná místa

Podívejme se nyní na to, jak využít geotargeting ke zlepšení výkonnosti PPC kampaní. Jak začít? Ze začátku byste měli na několik měsíců spustit plošnou kampaň, abyste získali dostatek dat ke zjištění, jestli se v některých regionech vaše produkty neprodávají výrazně hůře. Prodejnost produktů totiž závisí na mnoha faktorech, které nemusejí být předem zřejmé. Některé regiony mají například nižší kupní sílu a dražší zboží zde nejde příliš na odbyt. V jiném regionu zase může být silný lokální konkurent, který prodává váš sortiment v kamenných prodejnách.

"V lokalitách vzdálených od velkých měst zase můžou být konverze lepší než ve velkých městech, jelikož lidé nemají tolik příležitostí si některý sortiment koupit v lokálním kamenném obchodě, a jsou tak více odkázáni na online nakupování."

Pokud v Google Ads měříte konverze (což byste rozhodně měli), můžete snadno vytvořit přehled, který vám ukáže ziskovost podle různých zeměpisných umístění. Pro lepší obrázek můžete přidat i další metriky, jako je celkový počet kliknutí, zobrazení, cena atd. Analýzou těchto dat zjistíte, jestli se vám v daném regionu PPC reklama vyplácí, či ne.

Podrobné analýzy sice zaberou nějaký čas, ale rozhodně se vyplatí. Umožní vám zjistit, které regiony vám vydělávají peníze a které ne, případně že v jednom regionu jsou výdělečnější jiná klíčová slova než v jiném. Jakmile zjistíte, co funguje a co ne, můžete prodělečné části kampaně pozastavit a ušetřené prostředky použít k posílení částí, které vydělávají peníze.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

7 mocných výhod PPC reklamy

Objevte svět PPC reklamy - strategie s nízkým rizikem a vysokým ziskem pro B2B, B2C i neziskové organizace. Vyzkoušejte ji nyní a doplňte své marketingové úsilí.
Přečíst článek

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp