Zlepšete CTR
Chcete chytře investovat do PPC reklam? Naučte se používat údaje o hodnocení klíčových slov a míru prokliku, pro zlepšení výkonu kampaní v placeném vyhledávání.

Naučte se sestavovat reklamy tak, aby skutečně vydělávaly! Patříte mezi ty, kteří pravidelně spouští vyhledávací dotazy k tomu, aby zjistili, zda jsou reklamy jejich značky nebo klientů na vrcholu? Aby ne, je dobré vědět, že jste na poli PPC reklamy jednička. Být jedničkou ale většinou přináší vyšší cenu za konverzi. Existuje však neustálý boj o zajištění účinnosti i objemu. Co s tím?

Každý, kdo se rozhodne pro placené vyhledávání v Google, chce, aby právě jeho reklamní kampaň byla mezi konkurencí nejúspěšnější. Jenže vzhledem k množství spuštěných reklam a síle maximální ceny za proklik to může být výzva. Hlavně pro podniky, které nemají velký rozpočet na placené reklamy a musí se spolehnout na jiné fígle, než naplněnou peněženku.

Naučíme vás, které hodnoty sledovat a na co se v PPC reklamě zaměřit, abyste zvýšili výkon svých reklam na maximum. Pochopením následujících metrik a jejich následnou aplikací při optimalizaci reklamy můžete zlepšit stav vašich kampaní v placeném vyhledávání o desítky procent.

Cena za konverzi vs. podíl zobrazení zcela nahoře

Už jsou to tři roky, kdy se Google rozhodl odstranit průměrnou pozici. A musím uznat, že šlo o solidní krok směrem k zaměření na výsledky. Metrikou, kterou poskytli, byl podíl zobrazení zcela nahoře a podíl zobrazení nahoře. Poskytnout inzerentům to, co potřebovali, aby se ptali: „Jsme číslo jedna?“ a "Jsme nad organickým hodnocením?" 

Údaje v níže uvedeném grafu porovnávají cenu za konverzi napříč účty s podílem zobrazení zcela nahoře za poslední rok.

graf 1

Plánem bylo, že čím častěji budou značky na pozici skutečné jedničky, tím více by je tyto konverze stály. Šlo o efektivní kompromis mezi účinností a objemem. Námi vypočítané údaje ukazují 60% nárůst ceny za konverzi z reklam, které měly <10% podíl zobrazení zcela nahoře, na reklamy, které byly >80%. Určitě existují odlehlé hodnoty. Ale trendová čára vypráví příběh. 

Cena za konverzi vs. míra prokliku

Použili jsme stejná data pro porovnání CRT vs. ceny za konverzi.

Co nám graf ukázal? Nyní cena za konverzi klesá, protože CTR se zvyšuje o větší rozpětí (odstranili jsme měřítko dat CTR z vysoké na nízkou, zleva doprava). Takže lepší CTR poskytuje lepší cenu za konverzi. 

Proč?

  • Klíčová slova, která mají vyšší CTR, s největší pravděpodobností lépe rezonují u spotřebitelů, a proto mají vyšší konverzní poměr/nižší cenu za konverzi.
  • Značkové výrazy mají obvykle nejvyšší míru konverze a CTR. 
  • Naším úkolem je zaměřit se na relevanci. Pokud se zaměříte na relevanci či značku, zaznamenáte lepší míru konverze.

Graf 2

3 způsoby, jak tato data využít ke zlepšení kampaní v placeném vyhledávání

Svou pozornost nyní zaměřte na relevanci

Google miluje relevanci a dost ji také odměňuje. A jak ji odměňuje v praxi? Přináší vyšší skóre kvality podle klíčových slov odpovídajících textu reklamy, který také odpovídá vstupním stránkám. Čím užší skupiny klíčových slov na základě témat můžete vytvořit, tím lépe.

Nejlepším způsobem, jak se na relevanci podívat, je zkušenost vašich zákazníků. Zamyslete se nad tím, co zákazník hledá. Co mohou očekávat, že zažijí při čtení této reklamy nebo prokliku na web? 

Pochopte strategii marketingu v objemu

Zde je lepší, uvést naši myšlenku na konkrétní věci. Vezměte si například značku. Ta může upravovat ceny svých produktů, které vidí koneční zákazníci. Ale v marketingu to často nevidíme. A proč ne? A jak to udělat? Vezměte si skupinu klíčových slov, která mají dobrý výkon, a uvidíte, jak daleko je můžete posunout. Proveďte test, abyste zvýšili nabídky o 25–50 %, zvyšte rozpočty a uvidíte, co se stane.

  • Máte nějaký přírůstek?
  • Jaká byla cena za přírůstkovou konverzi?
  • Je tento kompromis lepší než jakákoli jiná možnost, kterou můžete utratit za jiná klíčová slova nebo marketingovou taktiku?

Co je na placeném vyhledávání nejlepší, je fakt, že máte zpětnou vazbu v reálném čase. Tu získáte s daty, která vám pomohou činit informovaná rozhodnutí. Využijte tyto informace pro váš prospěch.

AB Testování: Vždy testujte

Toto je kombinace dvou předchozích doporučení, ale pokračujte v testování. Algoritmy, vaši konkurenti, vaši zákazníci – ti se neustále mění. Průběžné testování textu reklamy je jen jedním prvkem, ale to by vás nemělo v širším měřítku vyvést z míry. Vytvořte test a naučte se strategii. Pracujte metodicky. Vytvořte si hypotézu a dokažte nebo vyvraťte ji prostřednictvím testování.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp