PPC reklama
Nezobrazuje se vám PPC reklama v Google Ads kvůli nízkému objemu vyhledávání? Zjistěte, jak tento problém vyřešit.

Nastavení a správa PPC reklamy může být pro začátečníky někdy složitá. Jedním z mnoha problémů, kterým musí inzerenti občas čelit, jsou neaktivní klíčová slova v reklamních sestavách, pozastavená kvůli nízkému objemu vyhledávání.

Pravděpodobně každému obchodníkovi, který k propagaci svého byznysu používá PPC reklamu Google Ads ve vyhledávací síti, se občas stane, že algoritmus některá z jeho pracně vybraných klíčových slov označí jako slova s „nízkým objemem vyhledávání“ a nespustí pro ně reklamy. Co si v takovém případě počít?

Nebojte se, nejste sami, koho podobný problém postihl. Tato překážka se vyskytuje poměrně často a existuje několik způsobů, jak tuto situaci vyřešit.

Jaká klíčová slova jsou považována za slova s nízkým objemem vyhledávání?

Pokud je klíčové slovo vyhledáváno jen velmi málo, znamená to, že není pro většinu zákazníků příliš relevantní. Google Ads proto na takové klíčové slovo nebude spouštět reklamy, dokud se objem vyhledávání nezvýší nad určitou hranici.

Abychom se vyhnuli problémům s nespouštěním reklamních sestav, můžeme ještě před spuštěním kampaně ověřit objem vyhledávání v Plánovači klíčových slov Google Ads. Slova, která mají příliš nízký objem vyhledávání, je poté možno z reklamních sestav odstranit.

Jak se vyhnout nízkoobjemovým klíčovým slovům?

V červenci 2019 došlo v algoritmu Google Ads k rozšíření blízkých variant, které Googlu umožnily rozšířit klíčové slovo i o další blízké varianty, jako jsou překlepy, jednotná nebo množná čísla, odvozená slova, zkratky, nářeční výrazy a podobně. Vytvářet reklamní sestavy s překlepovými variantami již není potřeba. Například: klíčové slovo "bavlněné tričko" pokryje i výrazy

  • "bavlněné triko"
  • "bavlněného trička"
  • "bavlněné tryčko"
  • "bavlna t-shirt"

a podobně.

Častým viníkem malého objemu vyhledávání jsou klíčová slova s ​​modifikovanou volnou shodou. Když do kampaně zahrnete například slova "+ bavlněné + tričko + pánské", zachytí tato klíčová slova pravděpodobně i výrazy:

  • + bavlněné + tričko + pánské + sportovní
  • + bavlněné + tričko + pánské + adidas
  • + bavlněné + tričko + pánské + běžecké

Výraz "+ bavlněné + tričko + pánské" zachytí i ostatní varianty klíčového slova, která jsou tím pádem nadbytečná a mohou být označena jako klíčová slova s nízkým objemem vyhledávání.

Odstraněním možnosti cílit na tato "long tail" slova ovšem bohužel snižuje schopnost obchodníků cílit na speciální výrazy podle záměru vyhledávajícího, a také to zvyšuje cenu za proklik, jelikož obchodníci jsou nuceni cílit na obecnější výrazy, které jsou samozřejmě dražší.  Na druhou stranu to značně zpřehledňuje správu PPC kampaně, jelikož nepotřebujete tolik reklamních sestav. Abyste v PPC kampani nemuseli utrácet zbytečně za varianty klíčových slov, na které se zobrazovat nechcete, můžete použít vylučovací klíčová slova, která vám umožní vaši reklamu lépe zacílit.

Digitální marketing

Co si počít, pokud se bez nízkoobjemových slov neobejdete?

Některé produkty či služby jsou natolik specifické, že se nemohou zcela vyhnout použití nízkoobjemových klíčových slov. Co si v takovém případě počít? Použití obecného klíčového slova v takovém případě nemá význam, protože by vám začali chodit i návštěvníci, kteří hledají něco zcela jiného, a zbytečně by vám klesalo skóre kvality. Kromě vylučovacích klíčových slov však můžete použít k lepšímu zacílení i různá publika. Reklama se poté zobrazí pouze lidem, kteří zadali příslušné klíčové slovo, a zároveň jsou členy některého z vašich publik. Díky tomu budete moci zobrazovat vaši reklamu na obecnější klíčové slovo s větším množstvím vyhledávání, ale zároveň filtrovat návštěvníky podle kritérií pro vaše publikum, a tím si zajistit cílenou návštěvnost, která vám bude přinášet konverze.

Pojďme se podívat na předchozí příklady a představme si, že prodáváte trička s vtipnými obrázky, ale jediné klíčové slovo, které má dostatečný objem vyhledávání, má velice široký záběr a je velmi drahé, například: "+ bavlněné + tričko

Využitím funkce „cílení“ v nastavení publika v Google Ads můžete v kampani povolit funkce RLSA nebo ALSA. Máte k dispozici několik segmentů publika, které vám pomohou uživatele dále filtrovat, a zobrazovat reklamu jen těm, u kterých je pravděpodobné, že si váš produkt skutečně koupí. Mohou to být například:

  • návštěvníci webu, kteří dosud neprovedli konverzi
  • lidé podobní minulým návštěvníkům / zákazníkům
  • lidé ve věku 18 - 30 let

a podobně.

Cílení můžete upřesnit také pomocí textu PPC reklamy, kde byste měli jasně a stručně oznámit, co přesně nabízíte.

Vymyslet efektivní marketingovou strategii není jednoduché.  Měli byste přemýšlet, jak konkrétně dokážete zákazníkovi pomoci, a poté sestavit PPC kampaně, které by co nejvíc odpovídaly jeho zájmům. Pokud jsou klíčová slova natolik specifická, že nemají dostatečný objem vyhledávání, použijte obecnější výraz a snažte se neperspektivní návštěvníky odfiltrovat jiným způsobem - vylučovacími klíčovými slovy, cílením na vhodná publika a kvalitním textem PPC inzerátu obsahujícím vaše úzce zaměřená klíčová slova.

 

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp