Wordpress tipy
WordPress je skvělou volbou při tvorbě webových stránek, jelikož díky němu zvládnou vytvořit hezký a funkční web i ti, kteří nemají s programováním žádné zkušenosti. Jak na to?

WordPress je skvělou volbou při tvorbě webových stránek, jelikož díky němu zvládnou vytvořit hezký a funkční web i ti, kteří nemají s programováním žádné zkušenosti. Přesto je pro správné, rychlé a bezpečné fungování dodržet určité zásady. Seznamte se s nimi.

Pokud s podnikáním teprve začínáte, nebo přicházíte do online prostředí nově, budete si pravděpodobně chtít založit webové stránky, které vás nezruinují. S trochou šikovnosti si je zvládnete vytvořit i sami, aniž byste museli využívat služeb programátorů, a to bez jakýchkoliv předchozích zkušeností s programováním. Umožní vám to právě zmíněný redakční systém WordPress. Ten můžete používat pro soukromé i komerční účely a vytvářet na něm jak firemní prezentace, tak e-shopy, blogy, portfolia a další typy webů. Zároveň se nemusíte bát, že byste si vlastnoručně vytvořeným webem na WordPressu jakkoliv kazili reputaci – dle statistik na něm totiž jede až čtvrtina webů po celém světě, a to včetně velkých firem.

Jaké jsou výhody WordPressu?

Tou největší výhodou, kterou oceníte zejména v počátcích vašeho podnikání, je to, že je WordPress zdarma, a to jak pro soukromé, tak komerční použití. Platit budete pouze za doménu a hosting, což se dnes dá vyřešit v řádech několika stokorun ročně. Stejně tak máte zcela zdarma k dispozici stovky šablon, které můžete při tvorbě svého webu využít, případně si můžete zaplatit přístup k prémiovým šablonám a vybrat si tu, která bude vynikat skutečně profesionálním vzhledem. Kromě těchto výhod je pak WordPress dostupný všem i bez jakýchkoliv obšírných IT znalostí, jelikož je poměrně intuitivní a jeho ovládání je snadné. Nabízí i nejrůznější funkce a pluginy, a taktéž si svůj web díky němu můžete upravit pro responzivní zobrazení, tedy pro zobrazení na mobilních telefonech.

Jak začít?

Než se vůbec pustíte do vytváření svého webu na WordPressu, je třeba zaregistrovat si doménu, tedy URL adresu stránky, pod kterou bude váš web dohledatelný, tedy například www.mojedomena.cz. Zvolit pro ni můžete jak českou koncovku .cz, tak i univerzální koncovku .com. Budete-li si vybírat doménu u běžných poskytovatelů domén, bude vám společně s ní nabídnut i webhosting – tedy prostor, který si můžete pronajmout pro uložení dat z vašeho webu. Bez hostingových služeb není možné web provozovat, je to základ, bez kterého to nepůjde – a v tuto chvíli to zásadní, co ovlivní celý budoucí provoz vašeho webu.

Jak vybrat webhosting?

Existuje několik typů řešení webhostingu, ze kterých si můžete vybrat: sdílený hosting, vyhrazený hosting, cloud hosting či hosting VPS. Do začátku či pro malý nebo středně velký podnik je ideální sdílený hosting, jelikož je cenově dostupný (vyjde vás za rok na několik stokorun) a zajistí vám, při správně zvoleném poskytovateli, bezproblémový chod webu. Narazit můžete i na free hostingy, které jsou poskytovány zdarma, ale těm je lepší se vyhnout – nebývají moc funkční a ubírají tím na profesionalitě. Pro poskytování sdíleného hostingu si můžete vybrat mezi řadou poskytovatelů, ale ne všichni tito poskytovatelé mají vše, co potřebujete k provozování vysoce výkonného webu na WordPressu.

WordPress friendly

Abyste měli jistotu, že váš web poběží na poskytnutém hostingu, měli byste vybírat takového poskytovatele, který nese označení „WordPress friendly“. Ti totiž nabízejí skvělé služby, které šetří čas. Zaměřit byste se měli především na následující parametry:

  • Má poskytovatel hostingu předinstalovaný WordPress? Předinstalace WordPressu na váš hostingový účet vám totiž ušetří spoustu času – nebudete muset zkoumat, jak proces instalace funguje a jak jej provést, ale rovnou můžete začít s vytvářením designu, funkcí a obsahu svého webu.
  • Jaké nástroje webhosting nabízí? Zaměřit byste se měli na snadno použitelné nástroje pro tvorbu webových stránek, díky kterým rychle a snadno navrhnete nový web bez znalosti kódování. Jedním z nich je například BoldGrid od InMotion, který je poskytován bezplatně a obsahuje stovky responzivních designů pro všechna nejpopulárnější odvětví.

Pokud už patříte k pokročilejším uživatelům WordPressu, můžete se zaměřit na další funkce, jako je ruční instalace WordPressu, kterou na jedno kliknutí umožňuje například nástroj Softaculous, nebo můžete využít přístup k rozhraní příkazového řádku WordPressu (WP-CLI), které vám umožňuje spravovat vaše webové stránky na WordPressu prostřednictvím SSH. Díky WP-CLI máte také možnost efektivně udržovat váš web na WordPressu bez webového prohlížeče.

Vybírejte servery s vysokou rychlostí

Dalším parametrem, který hraje rozhodující roli při vytváření webu na WordPressu, je rychlost serveru, respektive to, jak web bude rychlý. Rychlejší web totiž znamená lepší hodnocení. Lepší hodnocení znamená více zákazníků. Více zákazníků znamená potřebu vyšší rychlosti vykreslování a přenosu webových stránek. Které jsou tedy vhodné?

  • Většina hostingových společností používá jako primární úložiště pevné disky (HDD) nebo SATA SSD.
  • Sdílené hostingové plány InMotion Hosting využívají technologii NVMe SSD a fungují 6-20krát rychleji než standardní hostingové plány HDD.
  • NVMe, neboli Non-Volatile Memory Express, je opravdu velmi rychlý protokol úložiště určený pro SSD nové generace. Používání disků NVMe nejen zvyšuje výkon, ale také spotřebovává méně energie. Tyto vysoce účinné disky jsou méně náchylné na generování tepla, což zvyšuje spolehlivost serveru. Další výhodou NVMe oproti SATA SSD je přenosová rychlost. SATA umožňuje pouze připojení nebo rychlost připojení 6 GB/s, zatímco připojení pro SSD NVMe umožňují rychlost připojení 16 GB/s.

Chcete-li tedy skutečně výkonný server, vyberte si ten, který využívá NVMe.

Umístění serverů a datových center vašeho webového hostitele může ovlivnit rychlost vašeho webu a dobu odezvy. Data musí putovat z datového centra do počítače vašeho klienta. Čím kratší vzdálenost, tím rychlejší cestování a výkon.

Sázejte na nové technologie

Při výběru sdíleného hostingu byste se měli zaměřit na poskytovatele, který využívá technologie nové generace. Díky tomu budete mít jistotu, že váš sdílený server bude schopen zpracovat i všechny budoucí verze vašeho webu, aniž byste jej museli kompletně předělávat, nebo tvořit znovu. Vybírejte proto sdílenou hostingovou službu, která využívá technologie, jako je NGINX, Apache či PHP-FPM. Společně s vysoce výkonnou serverovou technologií by pak váš hostitel měl podporovat také nejnovější verze PHP, MySQL a MariaDB, což zajistí bezpečný a rychlý výkon vašeho webu.

wordpress

Podpora pluginů

Abyste do svého webu mohli začleňovat i ty nejnovější pluginy a nejnovější verze WordPressu, měli byste se zajímat také o to, jaké technologie hostitel používá. Velmi užitečnou platformou pro weby na WordPressu na vybraných sdílených hostingových plánech je server UltraStack, který zahrnuje, mimo jiné, následující:

  • NGINX – může být konfigurován jako reverzní proxy server. Šetří zdroje, procesor a zajišťuje vyšší rychlost načítání stránky.
  • Apache – tento webový server nevyžaduje žádné další kódování nebo úpravy pro použití s ​​vaším vlastním webem, aplikací nebo CMS.
  • PHP-FPM – správce rychlých procesů (FPM), který ukládá stránky PHP do mezipaměti, díky čemuž dochází k výraznému zvýšení rychlosti a snížení počtu požadavků na server Apache

Velkou výhodou serveru UltraStack je pak zejména to, že ač byl původně navržen pro práci s WordPressem, nyní pokrývá další často využívané platformy CMS.

Umožnění růstu

Dalším parametrem, který byste měli při výběru webhostingu zohlednit, je možnost rozšíření vašich služeb. Na začátku si totiž možná vytvoříte web o jedné stránce, kterou denně navštíví pouze pár uživatelů. Jak ale bude váš byznys růst, bude růst i potřeba vaší prezentace a výkonnosti webu. Abyste mohli svůj web využívat naplno, budete potřebovat maximální škálovatelnost. Zaměřte se proto především na to, aby vám váš poskytovatel hostingu garantoval následující:

  • Neomezené webové stránky – udržování všech vašich webových stránek na jednom místě na jednom serveru je zásadní
  • Neomezené úložiště – s rozvojem vašeho podnikání bude narůstat i množství obsahu na vašich webových stránkách. Více obsahu znamená potřebu většího úložného prostoru (budete například přidávat nové produkty, nové fotky, nové e-booky, webináře atd.). Sdílený hosting by proto měl zahrnovat neomezené úložiště, což vám umožní vyvíjet obsah vaší firmy bez omezení.
  • Neomezená šířka pásma – každý nový člověk na vašem webu zabírá větší šířku pásma. Aby se nestalo, že web takzvaně spadne, když na něj přijde více uživatelů najednou, je třeba, aby vám poskytovatel sdíleného hostingu nabídl neomezenou šířku pásma. Díky tomu budete moci poskytovat obsah vašeho webu každému, kdo ho navštíví.

Doplňkové služby, které podpoří váš byznys

Při nákupu webhostingu vám může poskytovatel nabídnout i další služby a funkce, které mohou být přínosem pro vaše podnikání. Chcete-li ze svého webu na WordPressu vytěžit opravdu maximum, pak byste se měli zajímat o následující výhody a služby:

  • Doména zdarma – většina poskytovatelů webhostingu nabízí při nákupu sdíleného hostingového plánu doménu zdarma
  • SSL zdarma – poskytovatel webhostingu by měl návštěvníkům a zákazníkům vašich webových stránek poskytovat bezpečné prostředí tím, že na vašem webu nainstaluje certifikát SSL pro ochranu internetové komunikace
  • Přístup k cPanel – ten vám poskytne plnou kontrolu nad soubory, databázemi a dalšími konfiguracemi vašeho webu
  • 99% dostupnost – čím vyšší je procento dostupnosti, tím větší máte šanci, že se z návštěvníků vašeho webu stanou zákazníci
  • Automatické zálohování webových stránek – chcete-li mít jistotu, že váš obsah bude chráněn, vyhledejte poskytovatele hostingu, kteří vám umožní zálohovat váš web ručně nebo automaticky
  • Záruka vrácení peněz – společnosti poskytující webhosting obvykle nabízejí 14 až 90denní záruku vrácení peněz, pokud nebudete z jakéhokoli důvodu spokojeni, což je zárukou kvality poskytovatele

Vybírejte webhosting s podporou

Při výběru poskytovatele webhostingu je také velmi důležité, aby vám byl k ruce ve chvílích, kdy se na vašem webu něco pokazí a vy budete potřebovat pomoc. Měli byste proto vybrat takovou webhostingovou společnost, která vám zajistí podporu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 v roce. Zároveň vybírejte takovou podporu, která nabízí možnost živého chatu, možnosti zavolat nebo vystavit tiket.

Bezpečnost nade vše

Abyste platili za věrohodnou firmu, měli byste být schopni zajistit návštěvníkům vašeho webu, že u vás budou v bezpečí. Váš poskytovatel webhostingových služeb by proto měl kromě zabezpečení prostřednictvím certifikátů SSL nabízet i další způsoby, díky kterým budou vaši zákazníci v bezpečí. Jedná se například o:

  • Bezplatné certifikáty SSL a přístup k cPanel
  • Přístup přes SSH
  • Bezpečnostní skenování jakožto ochrana před hackery a malwarem
  • Prevence DDoS útoků pro předcházení problémům s výkonem webu nebo výpadkům webu
  • Zabezpečená datová centra, která chrání vaše firemní data

Shrnutí

I přes to, že by se mohlo zdát, že požadavků, které musíte před vytvořením webu na WordPressu zohlednit, je opravdu velké množství, vězte, že má smysl věnovat jim dostatek času a vybírat opravdu pečlivě a s rozmyslem. Předejdete tak možným problémům v budoucnu – a pořád je lepší strávit nyní více času výběrem správného poskytovatele webhostingu, než později předělávat celé webové stránky, nebo o ně dokonce přijít.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp